Četvrtak, 29.02.2024.
h

Usaglašeni kriteriji za pomoć borcima: Dobijat će od 83 KM do 209 KM

Federalno ministarstvo za boračka pitanja je sa predstavnicima boračkih organizacija usaglasilo kriterije za raspodjelu pomoći socijalno ugroženim borcima. Neki od kriterija su da se borac nalazi najmanje tri godine na birou za zapošljavanje, da mjesečna primanja porodice ne prelaze 200 KM.

Visina pomoći, prema riječima resornog ministra Salke Bukvarevića, ovisit će od vremena provedenog u vojsci. Pomoć će biti u rasponu od 83 KM do nekih 209 KM. Sada su na potezu Vlada FBiH, a zatim Federalni parlament.

- Sa predstavnicima boračkih organizacija smo usaglasili kriterije za raspodjelu sredstava u ukupnom iznosu od sedam miliona KM za ovu godinu, po transferu za rješavanje socijalno-statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica. Predstavnici Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH i HVO-a su svojim potpisima ovjerili ovaj dogovor. Taj prijedlog o usvajanju Programa utroška sa kriterijima ćemo uputiti prema Vladi FBiH. Očekujemo, s obzirom da je Vlada FBiH usvojila rebalans i uputila ga u Parlament, da rebalans bude što prije usvojen i da možemo odmah raspisati javni poziv i čim prije pomoć borcima koji su u stanju socijalne potrebe - rekao je za Faktor Bukvarević.

Da nisu korisnici stalnih mjesečnih naknada

Osnovne karakteristika kriterija su da se lica nalaze na birou za zapošljavanje u posljednje tri godine od dana stupanja na snagu odluke. Zatim, da lica i članovi njihovog domaćinstva ne obavljaju samostalnu djelatnost i da nemaju drugih prihoda po osnovu izdavanja pod zakup stambenih zgrada, poslovnih prostora. Treći uvjet je da lica koja konkurišu nemaju domaće i inostrane penzije. Zatim, da borci, članovi njihovog domaćinstva nisu korisnici stalnih mjesečnih naknada po federalnim ili kantonalnim propisima.

- Jedan od kriterija je da borci i članovi njihovih porodica imaju ukupna mjesečna primanja do 200 KM. Zatim, da u posljednjih 20 godina taj borac, ili porodica njegova, nije primila deset hiljada KM i više bespovratnih sredstava od općinskih, kantonalnih, državnih institucija, osim osoba kao prognanici, izbjeglice, interno raseljena lica koja su sredstva dobili za obnovu stambenih objekata. I naravno da ti borci nisu dobili neku nekretninu kao što je stan, poslovni prostor, od državnih institucija. Kratko rečeno, svih ovih sedam kriterija odnosi se na one borce koji su u stanju potrebe i koji u proteklih 20 godina nisu dobili od ove države značajnija sredstva - rekao je Bukvarević.

Za 36 mjeseci u vojsci oko 209 KM

Objašnjava da će raspodjela sredstava ići na način da će lica koja ispune kriterije, a provela su u Oružanim snagama minimalno 12 mjeseci imati mjesečnu pomoć u visini do deset posto od prosječne plaće u FBiH za 2016. godinu (839 KM). To je nekih 83 KM. Pomoć do 15 posto (125 KM) će biti za borce koji su u vojsci bili od 13 do 24 mjeseca, a do 20 posto (167 KM) za one koji su proveli u vojsci 25 do 36 mjeseci. Pomoć u visini do 25 posto od prosječne plaće u Federaciji BiH, odnosno nekih 209 KM, dobit će borci koji su u Oružanim snagama proveli 36 mjeseci.

- To su osnovne karakteristike usaglašenih kriterija i mogu kazati da sam izuzetno zadovoljan da smo zajednički postigli dogovor i to ćemo uputiti u daljnju proceduru prema Vladi FBiH. Što se tiče predavanja papirologije za dobijanje pomoći, bit će javni poziv na web stranici Ministarstva i u medijima i naravno sve prijave će ići prema Federalnom ministarstvu za pitanja boraca. Znam da mnoge interesira kada će biti raspisan poziv. To isključivo zavisi od toga kada će Federalni parlament da usvoji rebalans budžeta. Naša je želja da to bude čim prije, krajem novembra, početkom decembra, kako bismo mogli početi sa realizacijom - rekao nam je Bukvarević.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Najnovije Najčitanije Na vrh