open-navfaktor-logo
search
Vakcinacija
Usred koronavirusa proizvođači cjepiva za gripu ruše rekorde
Po najavi Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u Americi tamošnje kompanije planiraju proizvesti 196 miliona doza na 330 miliona stanovnika, što je 21 milion doza više nego prošle godine.
18.08.2020. u 14:00
get url
text

Najveći lanac ljekarni, CVS, koji protiv gripe cijepi bez recepta, naručio je 18 miliona doza, dvostruko više nego lani. Proizvođač cjepiva Seqirus planira povećati proizvodnju za otprilike 15 posto, s 52 miliona na 60 miliona doza, a Sanofi sa 70 miliona na 80 miliona doza.

- Velika je potražnja naših korisnika iz zdravstvenog sistema - rekao je Michael Greenberg, regionalni direktor Sanofija za Sjevernu Ameriku.

Sanofi je prve doze isporučio 22. jula, tri sedmice prije nego 2019. godine. CDC procjenjuje da je gripa lani u Sjedinjenim Državama usmrtila između 24.000 i 62.000 ljudi. Rašireno cijepljenje protiv gripe trebalo bi pridonijeti tome da bolnički kreveti ostanu slobodi, što je ključna zdravstvena mjera u slučaju pogoršanja stanja s covidom-19.

- Zabrinut sam zbog onoga što nam donosi jesen - kaže Lawrence Gostin, profesor na Georgetownu.

Gostin je nedavno objavio članak u časopisu Journal of the American Medical Association u kojem poziva na cijepljenje protiv gripe, uključujući obavezno cijepljenje u školama.

- Ljudi ne misle na gripu, misle samo na covid - rekao je.

Amerikanci su ionako najcjepljenija nacija protiv gripe u svijetu. Ondje se ono preporučuje svima već od životne dobi od šest mjeseci. U ostalim zemljama cijepljenje se najčešće preporučuje starijima od 65 i onima kod kojih postoji veći rizik od komplikacija koje se mogu razviti od posljedica gripe. U Francuskoj je, naprimjer, u sezoni 2018-2019. cijepljeno 63 posto djece i 45 posto odraslih. U dobnoj grupi iznad 65, procijepljenost je bila 68 posto.

Očekuje se da će se u ovosezonskoj borbi s gripom isplatiti i usvojene mjere za suzbijanje koronavirusa. Održavanje fizičkog razmaka i nošenje maski smanjuju širenje i ostalih respiratornih bolesti, uključujući i sezonsku gripu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.