Uzalud se Adisa češljala: Radončić se vraća u utrku za Predsjedništvo BiH?

objavljeno: 05.06.2018. u 19:56

Fahrudin Radončić izgleda ipak neće odoljeti izazovu da se i treći put okuša u utrci za Predsjedništvo BiH. 

Iako su iz SBB-a mudro najavljivali da će odluku o kandidaturi demokratski prepustiti članstvu, s obzirom na odnose koji vladaju u toj stranci jasno je čija će presuditi.

Javnost je već iskušavana najavom da bi kandidat SBB-a za Predsjedništvo mogla biti Adisa Omerbegović-Arapović. Bio je to tek test i nakon mlakih reakcija, u SBB-u su shvatiili da bi to bio veliki promašaj te se odlučili da nanovo angažiraju isprobane stranačke telale koji bi "uime širokih narodnih masa" umolile Radončića da se vrati.

A da Radončić ima puno razloga zbog kojih se koleba(o) – ima. Propali su njegovi pokušaji da se nametne kao neprikosnoveni lider opozicije i osigura plebiscitarnu podršku za svoju kandidaturu. Prvi ga je "izdao" Željko Komšić, zatim mu je SDP sa Denisom Bećirevićem okrenuo leđa, a uz Radočiča na izbore neće ni A-SDA i Konakovićev "Narod i pravda".

Zalud je Nedžad Latić, najutjecajniji punac u BiH, čijeg je zeta "mrski sda-ovski mafijaški režim" na muke stavio kaznivši ga direktorskom foteljom u sarajevskom Zavodu za izgradnju grada, mjesecima od opozicije tražio da se dozove pameti i poslušno postroji iza neprikosnovenog vođe – Fahrudina Radončića. No, kako Latića ozbiljno ne shvata ni sam Radončić tako se i opozicija oglušila na njegova trabunjanja. Ignorirana su i upozorenja sa stranica "Dnevnog avaza", a hrabrost Željka Komšića, Denisa Bećirovića, Senada Šepića i svih ostalih koji su se oteli Radončićevoj kontroli sada se kažnjava svakodnevnim pljuvanjem po njima.

Drugi razlog za Radončićevu neodlučnost bila su istraživanja javnog mnijenja koja mu nisu išla naruku. A šta znači reći caru da je go, odnosno Radončiću da ga narod ne voli, osjetila je analitičarka Ivana Marić. Samo zato što se usudila reći da se "Fahrudin Radončić sigurno neće kandidirati za člana Predsjedništva BiH, jer loše stoji u anketama".

Medijsko linčovanje Ivane Marić bilo je prvi znak da se nešto sprema u kuhinji SBB-a. Drugi, znakovitiji signal odaslao je akademik Muhamed Filipović u političkom magazinu "Acta" na Radončićevoj TV Alfa.

- Najkompletnija ličnost na bošnjačkoj političkoj sceni koja bi mogla obavljati funkciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine je Fahrudin Radončić - poručio je akademik Filipović.

Adisu Omerbegović-Arapović, akademik je opisao kao "ozbiljnu i pametnu ženu", koja bi u Predsjedništvu BiH "posao mogla obavljati solidno i uz to predstavljati sve Bosance".

Avaz naroda je odaslan. Trebaju najkompetentniji, a ne solidni i Adisa Omerbegović-Arapović preko noći gurnuta je u drugi stranački ešalon. Njeno discipliniranje, tvde upućeni u odnose u SBB-u, ujedno je i poruka bračnom paru Omerbegović-Arapović, Adisi i Adisu, da stišaju svoje megalomanske apetite.

Upućeni u stanje u SBB-u kažu i da mjesecima već tinja tihi rat između Radončićevih mladih jastrebova. Naglim i stranačkim i medijskim uzletom dvojca Omerbegović-Arapović u drugi plan gurnuti su sokolovi puput Damira Arnauta, koji su se nanovo morali boriti za naklonost vođe. Čak je izvjesno vrijeme bilo upitno da li će se Arnaut uopće nači na nekoj od izbornih lista SBB-a, kojem je minus bilo to što je stranačku moć iskoristio za zapošljavanje supruge na Sarajevskom aerdoromu.

Omerbegovići-Arapovići, s druge strane, već su sebe vidjeli u ključnim državnim foteljama. Adisa u Predsjedništvu BiH, a Adis kao premijer Federacije. Ta kombinacija mogla se Radončiću obiti o glavu i zato je počeo od naroda tražiti da ga "moli" da se vrati u utrku za Predsjedništvo BiH. Ipak se zna ko je gazda u kući i izgleda se Adisa džaba češljala.