Večeras počinje 70. filmski festival u Cannesu

Objavljeno: 17.05.17 u 15:31

Projekcijom filma "Ismael's Ghost" francuskog reditelja Arnauda Desplechina večeras počinje 70. filmski festival u Cannesu. Ceremoniju otvaranja vodit će italijanska glumica Monica Bellucci.

 

Devetnaest ostvarenja do 28. maja borit će se za Zlatnu palmu, a najbolje će odabrati žiri u sastavu: španski reditelj Pedro Almodovar (predsjednik), glumci Will Smith (SAD), Jessica Chastain (SAD), Agnes Aoui (Francuska), Fan Bingbing (Kina), reditelji Paolo Sorrentino (Italija), Maren Ade (Njemačka), Park Chan-wook (Južna Koreja) i francusko-libanski kompozitor Gabriel Yared.

U konkurenciji za Zlatnu palmu su filmovi "Wonderstruck" Todda Haynesa sa Julianne Moore i Michele Williams, te "Jupiter's Moon" mađarskog reditelja Kornela Mundruczoa. Sofia Coppola u Cannes dolazi sa rimejkom filma iz 1971. godine "The Beguiled" u kome je igrao Clint Eastwood. Ovog puta Colin Farrell glumi zavodnika, ranjenog vojnika, a pored njega igraju Nicole Kidman i Kirsten Dunst.

Oskarovac Michel Hazanavicius u Cannesu će prikazati film Redoubtable o legendarnom reditelju Jean-Lucu Godardu. Za Zlatnu palmu se takmiče i "The Meyerowitz Stories" američkog reditelja Noaha Baumbacha, zatim drama o ratnom veteranu "You Were Never Really" Lynne Ramsay, kao i "Loveless" ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva.

U glavnom takmičarskom programu bit će prikazan i film "Good Time" Josha i Bennya Safdija, Michael Haneke predstavit će porodičnu dramu "Happy End" koja se odvija na sjeveru Francuske, a u pozadini priče je migrantska kriza.

Publika će gledati i "The Square" švedskog autora Rubena Ostlunda, "The Killing of a Sacred Deer" Yorgosa Lanthimosa, "Rodin" Jacquesa Doillona, "In The Fade" Fatiha Akina te "Amant Double" Francoisa Ozona.

Zaštitno lice ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu je slavna italijanska glumica Claudia Cardinale.

Naša zemlja neće imati svog predstavnika, ali će producent Zoran Galić zajedno sa 20 najperspektivnijih evropskih producenata uzeti učešće u programu "Producers on the Move", koji će se održati u sklopu marketa Cannes Film Festivala.

Tokom pet dana od 19. do 23. maja odabrani producenti učestvovat će u programu prezentiranja svojih filmskih projekata, imat će niz odabranih sastanaka, te će učestvovati na posebno kreiranim prezentacijama, uključujući i prezentaciju i razgovor sa predstavnicima koprodukcijskog fonda Eurimages.