Vlada FBiH poručuje Sindikatu: Okončajte izborni proces

objavljeno: 12.03.2018. u 16:06

Iako je prošlo nekoliko sedmica od prekida Kongresa Saveza samostalnih sindikata BiH, iznenađuju gotovo svakodnevni pokušaj rukovodstva ove organizacije da za svoj neuspjeh optužuje Vladu Federacije FBiH, koristeći za to različite povode, navodi se u saopćenju iz Vlade FBiH.

Posljednji u nizu takvih istupa je, kako navode, i današnje otvoreno pismo SSSBiH međunarodnim organizacijama u kojem je navedeno "da Vlada FBiH grubo krši konvencije Međunarodne organizacije rada (MOR) koje je BiH ratifikovala, prvenstveno Konvenciju 87. o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organizovanje i Konvencije 98. o pravu na organizovanje i kolektivno pregovaranje".

-Nevjerovatno je i da je, kao tobožnji dokaz za ovu tvrdnju, navedeno da se Vlada FBiH "direktno umiješala u unutrašnje funkcionisanje sindikata kada je dopisom od 7. marta 2018. obavijestila predsjedavajućeg Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH da nisu stečeni uslovi za održavanje sjednice ESV-a i u kojem zahtijevaju da ona bude otkazana jer je u toku izbor rukovodstva SSSBiH" - piše u saopćenju Vlade FBiH.

Prava je istina, ističu, da je predsjedavajući ESV-a sazvao sjednicu Kolegija ESV-a, a ne kompletnog Ekonomsko-socijalnog vijeća, pa stoga sjednica ovog tijela nije ni mogla biti otkazana, kao što je krivo navedeno u pomenutom pismu SSSBiH.

Svi koji poznaju funkcioniranje i društvene procese znaju da Vlada FBiH nema nikakvih instrumenata da učestvuje, a posebno utiče u izbornim procesima Saveza samostalnih sindikata BiH, kojeg čine 24 granska sindikata, dodaje se u saopćenju.

-Zato posebno začuđuje i tvrdnja da Vlada FBiH nastoji "da na čelo SSSBiH postavi poslušnike koji joj se neće suprotstavljati, u namjeri da dodatno uništava radnička prava". Međutim, istina je da se socijalni dijalog u FBiH nesmetano odvija jer je u toku drugi krug pregovora za zaključenje granskih kolektivnih ugovora. Podsjećamo da je ova Vlada Federacije do sada učestvovala u radu najvećeg broja sjednica ESV-a od svih prethodnih i zaključila najviše kolektivnih ugovora kojima se, na najefikasniji način, štite prava radnika. Time je, na najbolji način, dokazala svoju opredijeljenost da unapređuje radnička prava, čemu je doprinio i novi Zakon o radu - saopćeno je iz Vlade FBiH.

Na kraju, Federalna vlada poziva Savez samostalnih sindikata BiH da, umjesto neutemeljenih optužbi na njen račun, u što kraćem roku i u skladu sa zahtjevima najvećeg broja granskih sindikata i svog članstva, okonča izborni proces nastavkom Kongresa koji je grubo prekinut napuštanjem od strane onih čelnika koji potpisuju ovo pismo, te na taj način otklone dilemu u javnosti ko su legitimni predstavnici ove organizacije, saopćeno je.