Kako nam je kazao prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata, to znači da će se od ponedjeljka primati samo hitni slučajevi i životno ugroženi pacijenti.

VEZANI TEKST - Kerla ušla na sjednicu Vlade KS, Vranić preko nje poručio medicinarima "da se ne želi družiti po livadama"

- Na sastanku su bili i predstavnici Sindikata Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i doktorskog sindikata JU Dom zdravlja KS. Ovakva odluka je donesena nakon što nas je vlast 22 mjeseca ignorisala. Svo to vrijeme mi smo vrijedno radili, pokazali profesionalnost i bukvalno svojim tijelima išli na nešto što ubija, a to je SARS-COV-2 virus. Vlast je to zloupotrijebila, no više tako neće moći, a mi ćemo se i od ponedjeljka ponašati u skladu sa zakonom – kaže Selimić.

Na pitanje, da li to znači da će od ponedjeljka biti obustavljena i vakcinacija protiv COVID-19, Selimić je odgovorio potvrdno.

- Svi oni koji su određeni da rade na punktovima za vakcinaciju, u ponedjeljak će doći na posao, sjesti i čekati hitnog pacijenta. Vakcinacija se neće provoditi. U prijemnim kontejnerima, jer više nema trijažnih punktova, pacijentu će biti izmjerena temperatura, bit će usmjeren gdje treba, a kad uđe u zdravstvenu ustanovu, ako nije hitan slučaj, neće dobiti zdravstvenu uslugu od zdravstvenog radnika koji je član našeg sindikata. Sve u svemu, od ponedjeljka će u zdravstvenim ustanovama vladati kompleksno stanje – objasnio je Selimić.

Naveo je kako Sindikat KCUS-a danas ima sastanak sa svojim menadžmentom nakon čega će se znati više informacija.

- Sindikat KCUS-a po zakonu ima pravo na štrajk solidarnosti, a u kom obimu će se to eventualno provoditi, odlučit će menadžement KCUS-a – istakao je Selimić.

Podsjetimo, radnici u zdravstvu KS jučer su održali proteste ispred zgrade Vlade KS tražeći potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora na koji čekaju 28 mjeseci, te koeficijent koji bi bio usklađen sa onim iz 2007. godine.

No, Vlada KS potpuno je izignorisala njihovo jučerašnje okupljanje, a poruka ministra zdravstva Harisa Vranića okupljenim radnicima, koju im je prenijela zastupnica u Skupštini KS Bibija Kerla, "da se nema namjeru družiti sa njima po livadama," izazvala je ogorčenje.