open-navfaktor-logo
search
Energenti
Vlada KS traži da cijena gasa bude snižena u maksimalnom iznosu do 30 posto
Vlada Kantona Sarajevo zahtijeva da se cijena prirodnog gasa korisnicima ovog energenta u Kantonu Sarajevo snizi u maksimalnom mogućem iznosu, i to do 30 posto.
06.04.2023. u 15:19
get url
text

Traže da se cijena snizi na bazi realne cijene gasa od Gazproma i ostalih elementa koji mogu utjecati na sniženje cijene, što je prethodnih dana detaljno obrazložio ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almir Bečarević.

Poručeno je da će Vlada FBiH jedino na ovaj način trasparentno i odgovorno postupiti prema potrošačima ovog energenta u Kantonu Sarajevo.

Naglašavaju da visoke i nerealne cijene gasa direktno utječu na povećanje broja zahtjeva građana i privrednih kompanija da budu isključeni iz sistema Sarajevogasa i Toplana, a što će dodatno utjecati na zagađenje zraka u Kantonu Sarajevo.

VEZANI TEKST - Snižena veleprodajna cijena plina za 12,53 posto

Kako je na današnjoj sjednici informisao članove Vlade resorni ministar Bečarević, prema KJKP Toplane upućeno je više od 600 zahtjeva za prekid usluga centralnog grijanja, dok je ovaj energent usljed poskupljenja u proteklih šest mjeseci prestalo koristiti oko 300 subjekata male i velike privrede.

Također, u Kantonu postoji više od 10.000 priključaka na kojima je registrovana potrošnja gasa na nivou nule, a dodatnih 10.000 priključaka gdje se registruje vrlo mala potrošnja gasa.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je danas, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa. Riječ je o sniženju cijene plina za 12,53 posto od 1. aprila ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.