open-navfaktor-logo
search
Federalna vlada
Snižena veleprodajna cijena plina za 12,53 posto
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa. Riječ je o sniženju cijene plina za 12,53 posto od 1. aprila ove godine.
06.04.2023. u 12:38
get url
text

Odlukom se daje saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 1.4.2023. godine, koja iznosi 866 KM/1000 Sm³, odnosno 0,866 KM/Sm³ (t= 15°C, p= 1,01325 bar, važeći uvjeti za Bosnu i Hercegovinu), donja toplotna vrijednost prirodnog gasa (Hd=34.075,60 kJ/Sm³).

U cijenu prirodnog gasa nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo trgovine, svako u okviru svoje nadležnosti.

Kako je obrazloženo, u skladu sa Uredbom o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede privredno društvo Energoinvest d.d. Sarajevo uputilo je Federalnom ministarstvu trgovine, zahtjev za korekciju veleprodajne cijene prirodnog gasa za distributivne kompanije.

U zahtjevu je navedeno da se nova veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributivne kompanije (povlaštene tarifne kupce) treba sniziti za 12,53 posto, odnosno sa dosadašnjih 990 KM/1.000 Sm³ na 866 KM/1.000 Sm³ .

Također, istaknuto je da bi se ova cijena prirodnog gasa primjenjivala od 1.4.2023. godine i jedinstvena je za sve distributivne kompanije - povlaštene tarifne kupce gasa Energoinvest d.d. Sarajevo.

Kao razloge za smanjenje cijene Energoinvest d.d. Sarajevo naveo je nekoliko faktora, kao što su relativno blaga zima i temperatura u većini evropskih zemalja koja je iznad prosjeka za ovo doba godine, a što je oborilo potrošnju prirodnog gasa i umanjilo povlačenje ovog energenta iz podzemnih skladišta.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH će sniziti cijenu plina za 12,53 posto

Dalje navode da se u skladištima u Evropi nalazi oko 90 milijardi m³ prirodnog gasa i još se pune preostali kapaciteti. Kao drugi važan faktor naveli su pad cijena nafte, koji se nastavio i u prvom kvartalu 2023. godine.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije dostavilo je mišljenje da postoje opravdani elementi za traženu korekciju (sniženje) prodajne cijene za povlaštene tarifne kupce prirodnog gasa, a Federalno ministarstvo trgovine ovaj zahtjev ocijenilo opravdanim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.