open-navfaktor-logo
search
Nakon odluke Sindikata
Vranić i Spahić šute, hoće li građanima KS biti otkazani pozivi za vakcinaciju protiv COVID-19?
Nakon što sa Vladom Kantona Sarajevo nisu uspjeli postići dogovor u vezi s novim Granskim kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje KS, Sindikat radnika u zdravstvu KS donio je odluku da od ponedjeljka, 14. juna, stupaju u generalni štrajk u punom kapacitetu.
11.06.2021. u 13:14
get url
text

To znači da se, kako je prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata, jutros za Faktor objasnio, od ponedjeljka obustavlja vakcinacija građana protiv COVID-19, a primat će se samo hitni slučajevi i životno ugroženi pacijenti.

VEZANI TEKST - Vlada KS nije riješila problem, od ponedjeljka ljekari primaju samo hitne slučajeve, nema ni vakcinacije

Zanimalo nas je kako će ovakva odluka Sindikata radnika u zdravstvu KS utjecati na nastavak procesa vakcinacije u Kantonu Sarajevu, odnosno hoće li od ponedjeljka uopće biti vakcinacije i šta će biti sa onima koji su već dobili termine za narednu sedmicu?!

Odgovore na pitanja pokušali smo saznati od prvog čovjeka zdravstva u Kantonu Sarajevo Harisa Vranića, no ministar se nije javljao na telefonske pozive, kao ni Ademir Spahić, koordinator vakcinacije u KS.

Amir Ljubović, rukovodilac Službe za farmakoekonomiku u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS), institucije koja je zadužena sve osiguranike obavještavati o terminima vakcinacije, kaže kako oni do sada od Ministarstva zdravstva KS nisu dobili nikakav zvaničan dokument niti upute o tome kako će se od ponedjeljka ponašati u dijelu za koji su oni zaduženi, a odnosi se na imunizaciju građana.

- Mi ćemo se prilagoditi situaciji koju budemo imali od ponedjeljka. To znači da Zavod zdravstvenog osiguranja KS, ako to bude potrebno, može reducirati broj građana pozvanih na vakcinaciju ili eventualno otkazati pozive koje smo ranije ljudima uputili. U informatičkom smislu to možemo uraditi. No, ponovio bih opet, mi još ništa zvanično nismo dobili, ako dobijemo adaptirat ćemo se na nove uvjete. Zbog toga je vrlo važno da su građani online registrovani, da su aktivni na Viberu kako bi saznali eventualnu promjenu termina vakcinacije – naveo je Ljubović.

Podsjetimo, radnici u zdravstvu KS jučer su održali proteste ispred zgrade Vlade KS tražeći potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora na koji čekaju 28 mjeseci, te koeficijent koji bi bio usklađen sa onim iz 2007. godine.

No, Vlada KS potpuno je izignorisala njihovo jučerašnje okupljanje, a poruka ministra zdravstva Harisa Vranića okupljenim radnicima, koju im je prenijela zastupnica u Skupštini KS Bibija Kerla, "da se nema namjeru družiti sa njima po livadama," izazvala je ogorčenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.