VEZANI TEKST - Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ministar smijenjen

- Ako je Crnoj Gori do boljih odnosa sa Srbijom, neka bar sama odluči da poštuje mišljenje svojih građana srpske nacionalnosti. Neka ih ne tjera da priznaju genocid kojeg nema - rekao je Vulin, a saopćio MUP.

Vulin je odmah nakon usvajanja Rezolucije u Skupštini Crne Gore izjavio da će tražiti da se ulazak u Srbiju zabrani onima koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Kako je tada rekao, oni koji su u crnogorskom parlamentu glasali za "rzoluciju o Srebrenici, "ispisali su se iz Srba".

- Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić je posljednji put razočarao Srbe, poslije ove bruke više ništa od njega ne može da nas razočara - ocijenio je Vulin.

Skupština Crne Gore usvojila je prošle sedmice Rezoluciju o Srebrenici, dok je ministar ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić smijenjen na prijedlog predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, zbog izjava u kojima je "relativizovao genocid u Srebrenici".

U Rezoluciji o Srebrenici navedeno je da se na tom području tokom rata u Bosni i Hercegovini dogodio genocid. U tekstu je navedno da je na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata, ubijeno više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

VEZANI TEKST - Vučiću opet nije dobro: Crna Gora usvojila Rezoluciju o genocidu, nisu konsultovali Srbiju

Rezolucijom, čiji je predlagač Bošnjačka stranka Crne Gore, zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici a 11. juli je proglašen Danom sjećanje na žrtve Srebrenice.

Nadležne institucije se u dokumentu pozivaju na sprovodenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore ranije je saopćilo da Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije usmjerena ni protiv jednog naroda i države.

Ponajmanje protiv srpskog naroda i Srbije kao i da ponašanje zvaničnika iz Srbije nakon usvajanja tog dokumenta ne smije biti manir međudržavne komunikacije i sveukupnih odnosa.

Američki State Department pozdravio je Rezoluciju o Srebrenici usvojenu u Skupštini Crne Gore.

 - Stav Sjedinjenih Država o tom pitanju je dugotrajan i nepokolebljiv. To bolno poglavlje evropske historije nikada ne smije biti negirano niti zaboravljeno - naveo je portparol State Departmenta