open-navfaktor-logo
search
Većinom glasova
Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ministar smijenjen
Skupština Crne Gore večeras je glasala o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koju je inicirala Bošnjačka stranka Crne Gore.
17.06.2021. u 21:18
get url
text

Razolucija je usvojena sa 55 glasova za, 19 protiv, a sedam je bilo suzdržanih.

Rezolucija najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, potvrđuje da je genocidu stradalo preko osam hiljada civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici, te se njome proglašava 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Glasanju za Rezoluciju je prethodilo glasanje za 22 amandmana koja su uložena od raznih stranaka. Odlučivalo se većinom glasova.

Ervin Ibrahimović, lider Bošnjačke stranke, koji je jedan od predlagača rezolucije, zahvalio je svima koji su, kako je naveo, pomogli da se dobije kvalitetan tekst rezolucije.

- Vjerujem da smo danas poslali jasan signal iz ovog predstavničkog doma, da Crna Gora jeste centar demokratije u regionu - kazao je Ibrahimović.

Također, sa 43 glasa za, 27 protiv i 10 suzdržanih, smijenjen je ministar ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Leposavić je 26. marta u Skupštini Crne Gore izjavio da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid "kad se to i nedvosmisleno utvrdi".

On je također osporio i legitimitet Haškog tribunala koji je u više navrata potvrdio da se u Srebrenici desio genocid.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.