navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nakon šamara

Will Smith istupio iz Akademije filmske umjetnosti, dao obrazloženje

Nakon što je ošamario voditelja Chrisa Rocka na pozornici na dodjeli Oskara prošlog vikenda, Will Smith je u petak objavio da je dao ostavku na Akademiju filmske umjetnosti i nauke.

Objavljeno: 02.04.2022. u 08:35
get url
text

- Dajem ostavku na članstvo u Akademiji filmske umjetnosti i nauke i prihvatit ću sve dalje posljedice koje Odbor smatra primjerenim - rekao je Smith u izjavi koju je za CNN podijelio njegov publicista.

Nakon incidenta na dodjeli Oskara, Akademija je u srijedu objavila da je "pokrenula disciplinski postupak" protiv Smitha.

VEZANI TEKST - Dodjela Oscara: CODA najbolji film, Will Smith napravio incident

David Rubin, predsjednik Akademije filmske umjetnosti i nauke, rekao je u saopćenju u petak da je organizacija primila i prihvatila Smithovu "trenutnu ostavku".

- Nastavit ćemo s našim disciplinskim postupkom protiv gospodina Smitha zbog kršenja standarda ponašanja Akademije, prije našeg sljedećeg zakazanog sastanka odbora 18. aprila - dodao je Rubin.

Disciplinske mjere Akademije uključuju suspenziju ili isključenje, zajedno s "drugim sankcijama koje dozvoljavaju Statut i Standardi ponašanja", saopćtila je organizacija.

Umjesto toga, Smith je dobrovoljno napustio hvaljenu organizaciju filmskih zvijezda, reditelja i producenata. Podnošenjem ostavke, Smith više neće moći glasati za filmove i predstave nominirane za Oskara svake godine. Njegov rad će, međutim, i dalje biti podoban za razmatranje i nominacije za Oskara.

Njegova izjava je u cijelosti glasila:

- Direktno sam odgovorio na obavještenje o disciplinskom saslušanju Akademije i u potpunosti ću prihvatiti sve posljedice za svoje ponašanje. Moji postupci na 94. dodjeli Oskara bili su šokantni, bolni i neoprostivi. Lista onih koje sam povrijedio je duga i uključuje Chrisa, njegovu porodicu, mnoge moje drage prijatelje i voljene, sve prisutne, i globalnu publiku kod kuće. Iznevjerio sam povjerenje Akademije. Ostalim nominiranima i pobjednicima sam oduzeo priliku da slave i budu slavljeni za njihov izvanredan rad. Srce mi je slomljeno. Želim da vratim fokus na one koji zaslužuju pažnju svojim dostignućima i omogućim Akademiji da se vrati na nevjerovatan posao koji radi na podršci kreativnosti i umjetnosti na filmu. Dakle, podnosim ostavku članstvo u Akademiji filmske umjetnosti i nauke, i prihvatit će sve daljnje posljedice koje Odbor smatra primjerenim. Za promjenu je potrebno vrijeme i ja sam posvećen da radim kako bih osigurao da se nikada više ne vratim. u dozvoli da nasilje nadvlada razum - stoji u izjavi.