Za brutalno ubistvo Banjalučanke iz 2006. godine, Novaku Džinoviću 12 godina robije

Objavljeno: 12.09.17 u 13:30 Autor: B. Spasenić

Državljanin Srbije Novak Džinović (41) priznao je danas u Okružnom sudu u Banjoj Luci brutalno ubistvo Banjalučanke Majde Juzbašić iz 2006. godine, koju je 20 puta izbo kuhinjskim nožem u njenom stanu, koji je potom zapalio. Tijelo je do dolaska policije bilo ugljenisano.

Novak Džinović
Novak Džinović

On je sklopio sporazum o priznaju krivice sa banjalučkim Okružnim tužilaštvom i pristao na zatvorsku kaznu od 12 godina. Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Snježana Kudrić, sutra će donijeti odluku u ovompredmetu.

Sudija Kudrić je na kraju ročišta upitala optuženog prihvata li spomenuti sporazum, na šta je on klimnuo glavom.

- Pa prihvatam, šta ću. Ona je mene drogirala i ja sam je u nesvjesnom stanju ubio. Da mi sad date nož, nikoga ne bih mogao ubosti. Predlažem da me odmah pošaljete u zatvor prije pravosnažnosti presude – rekao je Džinović.

Na kraju je zatražio od Vijeća da mu kažu "kada mu ističe 12 godina robije".

Tužilac Dalibor Vrećo objasnio je da su prilikom odmjeravanja sankcije kao olakšavajuće okolnosti uzeli u obzir protok vremena od kada se dogodilo djelo, da je nakon hapšenja Džinović priznao ubistvo, objasnio način i okolnosti i izrazio iskreno kajanje.

- Otežavajuće okolnosti su način na koji je djelo počinio i da je bio u bjekstvu više od 11 godina – istakao je Vrećo.

Džinović je uhapšen u januaru ove godine u Crnoj Gori. Optužnica ga tereti da je Juzbašić ubio u noći 30. avgusta 2006. godine, a nanio joj je teške ubodne rane po vratu, grudnom košu, rukama i trupu usljed kojih je došlo do masovnog iskrvarenja. Nakon ubistva je u stanu izazvao požar, a zatim pobjegao.

Ugljenisani leš Juzbašić je pronađen sa nožem zabodenim u grudni koš u stanu u Ulici carice Milice u banjalučkom naselju Mejdan.

Džinović je u bjekstvu bio sve do januara ove godine kada ga je uhapsila crnogorska policija po međunarodnoj potjernici sarajevskog Interpola. Ovo ubistvo bilo je jedno od najmisterioznijih slučajeva na kojima je radila banjalučka policija.

Neposredno nakon ubistva postojale su sumnje da je Juzbašić bila ovisnica o narkoticima. Na droge se "navukla" nakon udaje za poznatog banjalučkog taksistu Smaju, sa kojim je dobila sina Dženana. Prije udaje bila je među najboljim studentima banjalučkog Filozofskog fakulteta, a komšije i poznanici su je opisivali kao mirnu, povučenu i dragu djevojku.

Suprug Smajo je umro od predoziranja 2000. godine, a u stan su joj kasnije stalno dolazili ovisnici.

Majdina majka je godinu prije njenog ubistva pala sa balkona, a posljedice su bile kobne. Postojale su sumnje da ju je neko gurnuo u smrt. Sin Dženan također ima policijski dosje, a istražnim organima je poznat po činjenju raznih krivičnih djela.