Zadnja stranica dnevnika: Dvadesetpet godina od smrti fotoreportera Jordi Pujol i Puente

Objavljeno: 17.05.17 u 16:29

U Sarajevu je 17. maja 1992. godine gelerom granate ubijen Jordi Pujol i Puente ( Džordi Pužol i Puente), fotoreporter iz Barcelone.

Pujol i Puente oduvijek je sanjao da bude ratni fotoreporter. Na svom prvom zadatku, kao reporter došao je u Sarajevu radeći za dnevne novine Avui. Zahvaljujući saradnji sa agencijom Associated Press (AP), njegove fotografije obišle su svijet. Kada je poginuo imao je samo 25 godina.

Ratne godine niti jedan građanin Sarajeva i Bosne i Hercegovine zasigurno neće zaboraviti. Rat u Sarajevu i BiH trajno će ostati zapamćeni i u sjećanjima ljudi koji to nisu trebali ili morali.

U knjizi štampanoj u povodu 10 godina od početka rata pod nazivom „Forsa Sarajevo-Grad u našem sjećanju“, u izdanju Skupštine Grada Barcelone, među 60 autora, kao svjedok rata, novinar Eric Hauck kao iskusniji kolega, ali također vrlo mlad, opisuje put i dolazak u Sarajevo grupe novinara, među kojima je bio i Pujol, sjećanje na njega i sve okolnosti u tadašnjem Sarajevu.

Kao uvod u  tekst pod nazivom „Glavom kroz zid netolerancije“, on citira poginulog kolegu Pujola:

-Ne možemo otići sada, ne možemo ih ostaviti, Ko će objasniti svijetu ono što se čini Sarajevu.

U knjizi su između ostalih, sjećanja i drugih preživjelih ratnih novinara i fotoreportera iz Barcelone, Miguel Ruisa Sancheza Carlosa Boscha, Ane Albe.... koji će tada i poslije kao novinari, humanitarni radnici ostati vječno vezani za Sarajevo i BiH

U prilogu se nalazi navedeni tekst Erica Haucka, Zadnja stranica dnevnika Jordi Pujola napisan dan prije pogibije 16.maja 1992. godine i fotografija iz ratnog Sarajeva Erica Hauca (lijevo) i Jordi Pujola (desno).