navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
NASA UPOZORILA

Zemlja se sve više klati, za to su krivi i ljudi

Naučnici NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija, identifikovali su tri glavna faktora koja utječu na rotaciju planete

Objavljeno: 27.09.2018. u 08:42
get url
text
zemlja

Zemlja se sve više klati dok se okreće oko svoje ose, a naučnici američke svemirske agencije NASA misle da su ljudi bar djelimično krivi.

Novo istraživanje pokazalo je da "klaćenje" planete, odnosno njeno polarno kretanje – kretanje ose Zemljine rotacije u odnosu na koru planete, uvećalo za više od 10 metara samo tokom prošlog vijeka. Stručnjaci vjeruju da otapanje polarnog leda, ubrzano sagorijevanjem fosilnih goriva, igra važnu ulogu u izbacivanju Zemlje iz ravnoteže.

Naučnici NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija, identifikovali su tri glavna faktora koja utječu na rotaciju planete. Prethodno se mislilo da je za blago pomjeranje isključivo odgovoran proces poznat kao "glacijalno odizanje".

Glacijalno odizanje događa se kad teški glečeri, poput onih koji su prekrivali ogromne dikelove Zemlje tokom posljednjeg ledenog doba, uzrokuju blago odizanje površine planete. Kako se led topio, tlo – i samim tim površina Zemlje – polako se vraćalo u prethodni oblik. Ovaj proces je veoma spor, pa se naša planeta još uvek “odiže” od posljednjeg ledenog doba, prije oko 21.000 godina, navodi britanski Express.

Nova studija identifikovala je još dva faktora ovih promjena, koji igraju jednaku ulogu u uticanju na Zemljinu rotaciju. Prvi od njih je takozvana "konvekcija plašta". Ovaj proces upravlja kretanje tektonskih ploča na površinu planete, a NASA sada vjeruje da utječe i na njeno "klaćenje". Drugi uzrok je topljenje leda, posebno na Greenlandu, koje se računa za 33 posto efekta klaćenja. Taj proces se ubrzava vještačkim, ljudskim zagrijavanjem okoline.

NASA je procijenila da se tokom 20. vijeka masivna količina od 7.500 gigatona grenlandskog leda otopila u okean. To prebacivanje težine sa Greenlanda na druge dijelove globusa uzrokovalo je da se Zemlja klati više nego što bi inače, u normalnim okolnostima.