Zenici: Turski vojnici praznik svoje zemlje proslavili s članovima Udruženja "Dlan"

Objavljeno: 19.05.17 u 20:19

Asocijacija Mostovi prijateljstva iz Zenice u saradnji sa Turskom vojnom misijom u BiH organizovala je niz aktivnosti kojima je obilježen 19. maj, Dan omladine i sporta Republike Turske. Tim povodom upriličena je posjeta kantonalnom Udruženju roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize, mikro cefalije i hidrocefalusa "Dlan" iz Zenice.

Udruženje "Dlan" posjetili su predstavnici Turske vojne misije u BiH predvođeni brigadirom Tayfunom Celikom, komandantom Turske vojne misije u BiH, a tom prilikom su razgovarali sa članovima udruženja te uručili prigodne poklone.

Selvedin Dedić, predsjednik udruženja "Dlan" rekao je kako je svaka posjeta ovom udruženju dobrodošla, jer su roditelji željni komunikacije i dešavanja, a posebno majke, čiji je svaki dan isti.

-Turska vojna misija je mnogo toga uradila u BiH i pomogla te im se zahvaljujem. A i ovaj gest posjete i druženja, te razgovora o nekim budućim projektima, saradnji i podršci našem udruženju su bitni. Glavni naš problem je budžet, sve radimo volonterski, probleme imamo kad trebamo plaćati komunalije, a nemamo budžet. Jedina sredstva dobijamo kroz projekte, ali taj novac moramo pravdati te se on ne može koristiti u druge namjene - rekao je Dedić te objasnio kako isto udruženje u Sarajevu ima 45.000 KM budžeta što i dalje nije dovoljno za rad sa ovom populacijom osoba.

Dedić je izjavio kako je veliki problem u angažovanju volontera, stručnjaka koji će se zadržati u udruženju.

-Mi u Zenici imamo nula KM budžeta. Svaki stručnjak, svaka osoba će volontirati mjesec, dva ili pet, ali ako dobiju posao, otići će da rade, što je ispravno, ali kada se djeca naviknu na jednu osobu, teško je dalje - rekao je Dedić, dodavši kako bi izgradnjom dnevnog centra moglo dosta da se pomogne ovim osobama kroz rad sa fizioterapeutima i u bazenima, što u Zenici ne postoji.

Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije Mostovi prijateljstva iz Zenice rekao je kako je u Zenici organizovan niz aktivnosti u sklopu obilježavanja Dana omladine i sporta Republike Turske.

- Godinama je Turska vojna misija prisutna u BiH i u Zenici, u pozitivnom smislu i realizovali su stotine projekata, a mi kao udruženje niz godina uspješno sarađujemo, pa tako i ove godine - rekao je Imamović.

Nakon posjete udruženju "Dlan" odigran je i turnir u malom nogometu u Tursko-bosanskom parku prijateljstva na Kamberovića polju u Zenici, a učestvovali su pripadnici turske armije, Oružanih snaga BiH, ekipa zeničkih novinara te ekipa Mostova prijateljstva. Nakon turnira u malom nogometu organizovan je i košarkaški turnir na kojem su učestvovale četiri ekipe, od kojih je jedna i ekipa turske armije.