Žestoka svađa zbog Katara na sastanku Arapske lige

Objavljeno: 13.09.17 u 09:59

Diplomate iz Katara i četiri države koje blokiraju ovu zaljevsku državu razmijenile su oštre riječi na sastanku Arapske lige u Kairu.

FOTO: TWITTER
FOTO: TWITTER

Sukob se desio tokom direktnog televizijskog prijenosa i posljednje je poglavlje u tromjesečnoj krizi u Zaljevu u kojoj Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein blokiraju Katar, prenosi Al Jazeera.

Koalicija četiri države prekinula je diplomatske i trgovinske veze sa Katarom 5. juna, suspendiravši zračne i trgovačke rute ka svome zaljevskom susjedu.

Četiri arapske države optužuju Dohu da podržava regionalnog protivnika Iran i finansira terorizam, a Katar ove optužbe odbacuje kao neosnovane.

Tokom svog pozdravnog obraćanja, katarski ministar vanjskih poslova Sultan bin Saad al-Muraikhi nazvao je Iran “časnom državom“ i kazao kako je došlo do poboljšanja odnosa dvije države otkako je blokada stupila na snagu.

Odgovorio mu je saudijski predstavnik u Arapskoj ligi Ahmed al-Kattan kazavši: “Čestitke Iranu, a uskoro ćete to, Božjom voljom, zažaliti“.

- Ako braća u Kataru smatraju kako će imati koristi u novim vezama sa Iranom, želim poručiti kako je ova procjena krenula u pogrešnom smjeru. Katarani će biti odgovorni za svaku takvu odluku. Naredni dani će im pokazati da su u krivu jer mi znamo kako katarski narod nikada neće prihvatiti da Iranci igraju važnu ulogu u Kataru - rekao je Kattan.

Ministar vanjskih poslova UAE-a Anwar Gargash izjavio je kako se zaljevska kriza nastavlja “zbog nespremnosti Katara na mir“.

- Ovaj pravac se mora promijeniti i mi ćemo nastaviti sa našim politikama sve dok Katar ne promijeni svoju politiku agresije protiv četiri države koje ga bojkotiraju, sve dok Doha podržava i finanasira terorizam i sve dok se miješa u unutrašnje poslove bliskoistočnih država - rekao je on.

Muraikhi je odgovorio rekavši kako je kriza nastala kada je hakirana Katarska novinska agencija QNA, što su učinili hakeri koje podržava UAE, a koji su pripisali lažnu izjavu katarskom emiru.

- Potom smo vidjeli okrutnu medijsku kampanju protiv Katara koju su vodili bijesni psi uz podršku nekih režima - kazao je on i dodao kako je “Gospodin Anwar [Gargash] zaboravio spomenuti kako su četiri države koje blokiraju Katar pokušale vojnu akciju protiv njegove države 1996. godine“.

Katarski diplomata je komentirao Kattanov stav u raspravi kazavši kako su to “sve prijetnje i da ne smatra kako on ima ovlasti da prijeti i govori ovako“.

Rasprava se potom pretvorila u svađu tokom koje su Kattan i Muraikhi jedan drugom rekli da ušute.

Muraikhi je naveo da Saudijska Arabija pokušava svrgnuti katarskog emira i zamijeniti ga sa ministrom vanjskih poslova Šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem koji je pomogao u pregovorima da katarski hodočasnici mogu ići na hadž u Saudijsku Arabiju.

- Ovo je nekorektan način govora jer Kraljevstvo Saudijske Arabije nikada neće napraviti takve jeftine poteze i ne želimo promjenu režima, ali morate znati da Kraljevstvo može uraditi sve što želi, uz Božju volju - naveo je Kattan.

Egipatski šef diplomatije Sameh Shoukry je rekao kako su Muraikhijevi komentari neprihvatljivi.

- Svi vrlo dobro znamo dugu historiju Katara u podržavanju terorizma i kako su oni dali oružje i novac u Siriji, Libiji, Jemenu, pa čak i u Egiptu gdje su mnogi ubijeni - rekao je Shoukry.

Katar je podržavao demokratski izabranu egipatsku vladu  Muslimanske braće prije nego je ona svrgnuta u vojnom udaru 2013. godine.

Arapske države traže da Katar prekine sve veze sa Muslimanskom braćom i drugim grupama za koje oni smatraju da su “terorističke“.