Zikrija Krkić se nije pojavio u Banjoj Luci: Ponovo odbijeno da mu se sudi u Norveškoj

Objavljeno: 12.01.17 u 11:37 Autor: B. Spasenić

Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjoj Luci, kojim predsjedava sutkinja Olga Pantić, ponovo je danas odbilo zahtjev da se Zikriji Krkiću (43) sudi u Norveškoj za ubistvo dvojice povratnika u Trnopolju kod Prijedora.

Krkić prilikom privođenja 2014.     FOTO: ARHIV
Krkić prilikom privođenja 2014. FOTO: ARHIV

Vrhovni sud RS je u julu prošle godine ukinuo oslobađajuću presudu Krkiću, te donio odluku da mu se pred banjalučkim Okružnim sudom ponovo sudi za ubistvo Muharema Balića i Almira Redžić, a koji su ubijeni na Bajram 2014. godine.

Krkić se danas nije pojavio na ročištu u Banjoj Luci, a sudija Pantić je pojasnila da mu je poziv upućen putem međunarodne pravne pomoći, posredstvom ministarstva pravde BiH.

- Kontaktirala sam jučer ministarstvo pravde BiH, gdje su mi saopćili da je u ovakvim slučajevima potrebno da se ostavi period od najmanje četiri mjeseca od trenutka slanja poziva. Stoga novo ročište u ovom slučaju zakazujem za 18. maj – kazala je Pantić.

Krkićeva advokatica Jasminka Jovišević je kazala da se ona u međuvrmenu nije čula sa svojim branjenikom , te da nema nikakve informacije o njemu.

Sutkinja Pantić je na prvom ročištu u oktobru prošle godine kazala i da će, ukoliko se Krkić ne pojavi u banjalučkoj sudnici, za njim biti rapisana međunarodna potjernica i odrediće mu se pritvor.

Krkića je optužbi za dvostruko ubistvo oslobođen 8. septembra prošle godine u banjalučkom Okružnom sudu usljed nedostatka dokaza. Tada mu je izrečeno 10 mjeseci zatvora jer je na tavanu porodične kuće svog oca u Trnopolju držao veću količinu oružja i municije.

Vrhovni sud RS u julu je ukinuo presudu banjalučkog Okružnog suda i predmet je vratio na novo suđenje. Prema optužnici Krkić je Balića i Redžića ubio hicima iz automatske puške 28. jula 2014. godine pola sata prije ponoći u kafe-baru "San". U njih je ispaljeno više od 10 metaka.

Krkić, državljanin Norveške gdje i trenutno živi, za Faktor je neposredno nakon što mu je ukinuta oslobađajuća presuda, izjavio da je uvijek "raspoložen da dokazima pokaže i dokaže svoju nevinost".

Tada je ocijenio i da je posljednja sudska odluka "politički motivirana".

- Uvijek sam raspoložen da dokažem moju nevinost, mada je to sa ljudima, koji sjede u Vrhovnom sudu RS, teško postići, jer su bili vođeni nekom politikom ili strahom od odgovornosti – ocijenio je Krkić.

Krkić je iznio niz osporavanja i primjedbi na način na koji je obavljen uviđaj, vođena istragu, kao i na tužilačke postupke, a kategorički je odbacio optužbu da je ubio Redžića i Balića.