open-navfaktor-logo
search
Od sjaja do očaja
Zmajicama godinu iz snova pokvarili problemi: Isplivao prljav veš, otišla najbolja košarkašica
Godina 2022. ostat će zlatnim slovima upisana u historiju bosanskohercegovačke ženske košarke.
01.01.2023. u 22:26
get url
text
get url
text

Ženska košarkaška reprezentacija predvođena nevjerovatnom Jonquel Jones uspjela se plasirati, a potom i zaigrati na Svjetskom prvenstvu u Australiji.

Zmajice su plasman među 12 najboljih timova svijeta osigurale sredinom februara kroz kvalifikacije u Japanu, a Jones je proglašena najkorisnijom košarkašicom turnira u Osaki.

Košarkašice BiH na Svjetskom prvenstvu igrale su u grupi s SAD-om, Belgijom, Južnom Korejom, Kinom i Portorikom.

U međuvremenu Košarkaški savez Bosne i Hercegovine objavio je da ima finansijskih problema, da nema novca za kupovinu avionskih karata i da Zmajicama prijeti čak i eliminacija sa Svjetskog prvenstva.

Ipak, takva sramota srećom nije se desila, bh. tim je doputovao u Melbourne, a Mundobasket je za tim Gorana Loje okončan sa maksimalnih pet poraza.

Veliki problem za selekciju BiH predstavljala je činjenica da Jones nije bila na pripremama, da se saigračicama priključila tik pred prvu utakmicu na Svjetskom prvenstu, a sve zbog obaveza u WNBA ligi, gdje je igrala završnicu i borila se za titulu.

Jones se poslije nastupa na Svjetskom prvenstvu odlučila povući iz nacionalnog tima, ali ne samo ona već i Nikolina Delić, Miljana Džombeta, Nikolina Elez i Matea Tavić.

VEZANI TEKST - Jonquel Jones više neće igrati za BiH

Tako je tim koji je kreirao fantastične rezultate preko noći ostao bez važnih poluga, a ubrzo je na površinu isplivao i sav prljav veš koji je možda imao utjecaj na blijede partije u Australiji.

Team menadžerica ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Razija Mujanović u izvještaju Upravnom odboru Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, a koji je ugledao svjetlo dana, obrušila se na kancelariju KSBiH i prvog operativca krovne kuće bh. košarke Amera Čolana.

Proslavljena košarkašica iznijela je niz optužbi na Čolanov račun, ustvrdivši da su problemi počeli nakon što je Bosna i Hercegovina na Eurobasketu zauzela peto mjesto, te nakon historijskog plasmana na Svjetsko prvenstvo u Australiji.

VEZANI TEKST - Amer Čolan odgovorio Raziji Mujanović: Degutantne laži, bezobrazno je i nesportski tražiti alibi u kancelariji KSBiH

Mujanović je u izvještaju navela da je zbog loše finansijske situacije u KSBiH ženska A reprezentacija morala improvizirati s pripremama, da je iz istog razloga i put na Mundobasket doveden u pitanje. Dodala je da se Čolan u Australiji bahato ponašao, određivao ko će sjediti na klupi, psovao i sramotio bh. košarku.

Čolan je odgovorio da optužbe nisu istinite, da su degutantne i lažne.

Vrijedi istaknuti da su bh. košarkašice poslije Svjetskog prvenstva nastavile igrati kvalifikacije za EP, a gdje se najbolje vidjelo koliko na parketu nedostaju Jones i ostale dame koje su se odlučile oprostiti. BiH je izgubila od Njemačke (97:58), a potom i od Belgije rezultatom 100:60.

Bh. tim nove mečeve igra u februaru 2022. godine protiv Njemačke i Sjeverne Makedonije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.