Znate li šta dvije kafe dnevno mogu napraviti vašoj jetri?

Objavljeno: 12.04.17 u 13:59

Kakav utjecaj ispijanje kafe ima na jetru i zdravlje općenito, objasnili su u Klinici Mayo u SAD-u.

Ispiajnje kafe dobro za zdravlje ljudi
Ispiajnje kafe dobro za zdravlje ljudi

Ako popijete dvije šoljice ovog napitka dnevno, evo kako to utječe na vaš organizam.

Kafa sadrži dobre tvari za naše zdravlje, pa tako i za jetru. To su antioksidansi, hranjive tvari i vitamini. Visoki nivo antioksidansa pomažu u sprečavanju pojave različitih vrsta karcinoma, npr. raka jetre, grla, usta, prostate, debelog crijeva. Također, kava sadrži polifenole, biljne spojeve jakog antioksidativnog učinka koji sprečavaju upale u mozgu.

U Klinici Mayo u SAD-u kažu da ispijanje kafe može imati brojne zdravstvene prednosti i da ona štiti od pojave Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa 2 te bolesti jetre, pa čak i karcinoma jetre. Također, poboljšava kognitivne funkcije i smanjuje rizik od depresije.

Studija iz 2013. godine, napravljena među studentima, pokazala je da rizik od suicida za 45 posto manji kod ljudi koji popiju dvije do tri šoljice kafe na dan. Najveća studija do sad napravljena je na 400.000 muškaraca i žena u dobi od 50. do 71. godine, a trajala je više od deset godina. Otkrili su kako je kod onih koji piju kafu manja vjerovatnost da će umrijeti od srčanih bolesti, bolesti disajnog sistema, moždanog udara, ozljeda, nesreća, dijabetesa i infekcija.

Ovo su neke od hranjivih tvari: u 250 ml kafe nangana je 3 posto RDA (preporučenih dnevnih potreba) magnezija - 2 posto RDA kalij - 3 posto RDA vitamin B1 (tiamin) - 2 posto RDA vitamin B2 (riboflavin) - 11 posto RDA vitamina B3 (niacin) - 2 posto RDA vitamin B5 (Pantotenska kiselina) - 6 posto RDA fosfor - 1 posto RDA Folna kiselina - 1 posto RDA.