open-navfaktor-logo
search
Tradicija
Na takmičenju u jedenju sirove koprive u Velikoj Britaniji postavljen novi rekord
Stabljike koprive se skupljaju i režu na komade dužine 61 cm, a kako bi takmičarima barem malo olakšali ovaj pothvat, organizatori im daju jabukovaču koju tradicionalno piju uz jedenje kopriva
AUTOR: Faktor
02.07.2024. u 09:52
get url
text
Više od 30 ljudi iz raznih zemalja svijeta poput Velike Britanije, SAD-a i Nizozemske, učestvovalo je u ovogodišnjem svjetskom takmičenju je u konzumaciji sirove koprive na farmi Dorset Nectar Cider u Velikoj Britaniji.
Takmičenje se ranije održavalo u Bottle Innu u Marshwoodu, koji je u međuvremenu zatvoren, a tradiciju koja datira iz 1980-ih preuzeo je Ryan Strong, koji ju je preselio na novu lokaciju.
Najvažniji zadatak u organizaciji prije održavanja ovog neobičnog takmičenja jest pripremiti svježu koprivu. Stabljike koprive se skupljaju i režu na komade dužine 61 cm, a kako bi takmičarima barem malo olakšali ovaj pothvat, organizatori im daju jabukovaču koju tradicionalno piju uz jedenje kopriva i koja svojom slatkoćom olakšava gutanje, ali je koriste i za umakanje koprive kako bi se namočila i lakše prolazila niz grlo.
Na takmičenjuz pobjeđuje ona osoba koja pojede najviše kopriva u 30 minuta. Tom Wheeler iz Londona pojeo je 35.4 metra lišća stabljike sirove koprive i time osvojio trofej za muškarce, nadmašivši prošlogodišnji rezultat od 19.5 metara. Predstavnica ženske konkurencije Beth Hodges zadržala je svoju titulu tako što je konzumirala 19.5 metra sirove koprive i time oborila vlastiti prošlogodišnji rekord za 1.2 metra.
- Stabljika koprive izbola mi je usta i jezik ali više sam se koncentrirala na bol u rukama, pa sam vjerojatno zaboravila na usta. Suhoća kopriva je nezgodna stvar i teško je žvakati ih. Mislim da to ovisi o vremenskim prilikama, ove godine ih je bilo teško žvakati - kazala je Beth Hodges.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.