open-navfaktor-logo
search
Rasprava o sigurnosti u našoj regiji
Bivši komandant snaga UN-a: Britanske trupe treba poslati u BiH zbog rizika od destabilizacije
AUTOR: The Independent
02.05.2024. u 18:46
get url
text
Bob Stewart
Bob Stewart
FOTO: Screenshot/The Independent
Britanske trupe treba poslati u Bosnu i Hercegovinu zbog rizika od destabilizacije na Balkanu, tvrdi Bob Stewart, bivši komandant snaga Ujedinjenih nacija u našoj zemlji koji je danas nezavisni zastupnik u britanskom parlamentu.
Rekao je da bi britanski bataljon bio "najbolji bataljon" za slanje u jugoistočni region Evrope radi uspostavljanja mira. Predsjednica Komiteta za vanjske poslove Alicia Kearns upozorila je da bi Balkan mogao postati mjesto "trećeg globalnog velikog sukoba", uz Ukrajinu i Gazu, ako se ne preduzmu preventivne mjere, piše The Independent
Tokom debate o sigurnosti u našem regionu, koju je vodila Kearns, ona je kazala da bi trebalo razmotriti izgradnju novog sigurnosnog saveza između SAD-a, UK-a i drugih voljnih država članica NATO-a sa Kosovom, jer bi to, kako je istakla, pomoglo smirivanju trenutne zabrinutosti za sigurnost.
Ranije u svom govoru Kearns je kazala da bi Velika Britanija kao minimum trebala poslati mirovne snage NATO-a u strateški Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.
Stewart je na to dodao da bi britanski bataljon pozicioniran u Bosni dao vrlo, vrlo jak signal.
- I, iskreno, britanski bataljon je vjerovatno najbolji bataljon za slanje u takvu situaciju zbog održavanja mira - dodao je.
Kerns se složila sa njegovim stavom da će britanske trupe napraviti fundamentalnu razliku.
- Činjenica da nam Dejtonski sporazum daje eksplicitnu dozvolu za stvaranje novih sigurnosnih snaga znači da o tome trebamo aktivno raspravljati - navela je.
Kasnije u debati, Stewart je dodao da je Velika Britanija pozitivno doprinijela regionu u prošlosti i da bi to trebala nastaviti činiti usljed rastućih tenzija i ruskog utjecaja.
- Mi smo to uradili na mnogim nivoima politički, društveno, ekonomski, a dosta posla u polju ekonomije je obavljeno u Bosni i, naravno, vojno. Zaista vjerujem da će se naš trud isplatiti. Spasili smo mnoge živote. Ništa nam nije važnije u našim životima od spašavanja nečijeg života. I to moramo nastaviti da radimo… da učinimo sve što možemo da pomognemo muslimanskom, srpskom i hrvatskom narodu u Bosni – ogromna većina njih, sve što žele je pristojan život, život kakav mi imamo sreće da ga imamo - kazao je on.
Prije debate, Kearns je izjavila novinskoj agenciji PA da je Balkan važan "i ako ga zanemarimo, završit ćemo s požarom na svom pragu."
- To nije važno samo za evropsku sigurnost, jer je to u suštini naše prošireno dvorište i ako bude krize na Balkanu, osjetit ćemo je ovdje, to će utjecati na sve nas i ne možemo da priuštimo treći globalni veliki sukob, a to je upravo ono što bi se desilo - kazala je.
Independent piše da su se diskusije u UN-u o zvaničnom obilježavanju genocida u Srebrenici 1995. godine u Bosni i Hercegovini također pokazale kao sporna tačka, te da Rusija i Srbija žele da se usprotive rezoluciji. U međuvremenu, dodaju, Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, pregovara o pridruživanju Vijeću Evrope, signalizirajući bliži odnos sa zapadnim zemljama.
Kearns je u razgovoru za PA sugerisala da Rusija namjerava da sije haos u regionu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.