open-navfaktor-logo
search
Obećanje bez pokrića
Aćić: Što je Dodik zamislio, to je neostvarivo da minimalna plaća u RS-u bude 1.050 maraka
Milorad Dodik je najavio da će minimalna plaća u entitetu Republika Srpska 2024. godine iznositi 1.050 maraka. Dodikova najava dolazi nakon najave iz Federacije Bosne i Hercegovine da će u ovom ovom entitetu minimalne plaće biti 1.000 maraka početkom iduće godine.
08.12.2023. u 21:57
get url
text

- Ne postoje nikakvi makroekonomski pokazatelji koji ukazuju da bi minimalna plaća u RS-u mogla biti 1.050 maraka. Ono što potencijalno može biti realizacija te ideje da se najniža plaća uveća na 750 maraka i kada se na tu plaću dodaju iznosi za topli obrok, prijevoz i naknada za minuli rad, onda možemo govoriti o "minimalnoj plaći" u iznosu 1.050 maraka. Dakle, ne postoji makoekonomska osnova za povećanje najniže plaće više od 750 maraka, jer sada je najniža plaća u RS-u 700 maraka – izjavio je za Faktor Saša Aćić, direktor Udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Šta će se desiti ako entitetski predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održi obećanje da minimalna plaća bude 1.050 maraka?

- Ono što je izvjesno, a raspolažemo informacijama sa terena, ako se to dogodi, doći će do otpuštanja radnika i to čak da bez posla ostane od deset do davadeset hiljada ljudi. Najviše radnika bilo bi otpušteno u niskoakumaltivnim granama privrede gdje se plaće kreću od 900 do 1.000 maraka. Povećanjem plaće na 1.050 maraka bile bi narušene osnovne poluge upravljanja preduzećima. To je praćenje produktivnosti vrednovanja rada i sigurno da bi se određen broj poslodavaca iz RS-a preselio svoj biznis u neke druge oblasti. Ipak, vjerujemo da će Vlada RS-a na osnovu makroekonomskih indikatora uskladiti minimalnu plaću sa onim što je primjenjivo u praksi – ističe Aćić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.