open-navfaktor-logo
search
"Montiran proces"
Advokat osumnjičenog u aferi "Institut" tvrdi: Od Slavka Bojića tražili da svjedoči protiv Milorada Dodika
Branilac direktora firme "Procontrol" Banja Luka Slavka Bojića, advokat Dragan Tolimir, tvrdi da se protiv njegovog klijenta vodi montiran proces i da je još u pritvoru jer je odbio da lažno svjedoči protiv Milorada Dodika.
04.01.2022. u 12:55
get url
text

Bojić je uhapšen u septembru prošle godine zbog sumnji u zloupotrebe tokom pandemije koronavirusa, a sredinom decembra mu je produžen pritvor.

Advokat Tolimir tvrdi da su prestali svi pritvorski razlozi za zadržavanje Bojića iza rešetaka, a da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo.

- Bespravno, nezakonito i drsko postupanje suda i tužilaštva. Slao sam sedam, osam zahtjeva posljednjih dana, a ni na jedan nisam dobio odgovor. Također, 20. decembra je saslušana svjedokinja Biljana Amidžić i to četvrti put. Tada je otpao pritvorski razlog zbog kojeg je zatvoren. Također, ranije je prestao da postoji razlog uznemirenje javnosti. Bespravno je po tom osnovu u pritvoru - rekao je Tolimir.

Podvukao je da se oni ne bave time da li je počinio djelo koje mu se stavlja na teret, ali da ne treba da bude u pritvoru ako za to ne postoje razlozi.

- Stvarni razlog, koji mi je saopćio, jest da je od njega traženo da lažno svjedoči protiv Milorada Dodika i da dok njega ne optuži, bit će u pritvoru. Ovo je politički postupak. Bojić neće lagati. Nije pristao da svjedoči protiv Milorada Dodika, niti će. Rekao mi je da Dodik nije u tome učestvovao i da se to nije desilo. Neko je stavio pod kontrolu tužilaštvo i dijelove suda i pokušavaju da se napravi slučaj pred izbore u čemu mi ne želimo učestvovati - kazao je Tolimir.

Upitan ko je konkretno to tražio od Bojića, advokat Tolimir je kazao da se radi o postupajućem tužiocu u ovom predmetu i glavnom entitetskom tužiocu.

Iz Tužilaštva RS-a nismo uspjeli dobiti odgovor na ove optužbe, a Tolimir je najavio da će podnijeti krivične prijave protiv njih.

Bojiću i bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislavu Zeljkoviću je sredinom decembra pritvor produžen za još dva mjeseca.

Zeljković se sumnjiči za tri krivčna djela zloupotreba službenog položaja, a Bojić za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja ili ovlaštenja u sticaju sa zloupotrebom u postupku javne nabavke.

Ostala dvojica osumnjičenih u istom predmetu, direktor firme Promeding iz Laktaša Dragan Dubravac i i direktoru banjalučke firme Travel for fun Saša Marković, ranije su pušteni da se u nastavku postupka brane se sa slobode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.