open-navfaktor-logo
search
Nezakonit rad nedjeljom i praznicima
Advokat pedijatara Doma zdravlja KS sutra na sastanku sa Miokovićem; Mušija: Ljekari sedmicama rade bez odmora
Armin Mušija, advokat ljekara, kaže kako od menadžmenta ustanove očekuje da ponudi barem prijelazno rješenje kako bi se riješili problemi pedijatara
AUTOR: A. S.
16.05.2024. u 20:02
get url
text
Pedijatri se žale na nezakoniti rad nedjeljom i praznicima
Pedijatri se žale na nezakoniti rad nedjeljom i praznicima
Advokat Armin Mušija, koji zastupa pedijatre u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo, sutra će održati sastanak sa Milanom Miokovićem, v. d. generalnog direktora ustanove, a pozvani su u predstavnici Ministarstva zdravstva KS.
Mušija kaže kako od menadžmenta ustanove očekuje da ponudi barem prijelazno rješenje kako bi se riješili problemi pedijatara.
Podsjetimo, početkom marta pedijatri su podigli glas protiv menadžmenta Doma zdravlja zbog, kako su pojasnili, "višegodišnjeg nezakonitog rada nedjeljom i praznicima, dodajući da je "pitanje dana kada će kolektivno odbiti da dođu na svoja radna mjesta".
Angažirali su i advokata da u saradnji sa menadžmentom ustanove pokuša iznaći rješenje.
- JU Dom zdravlja KS nije registrovana za rad u neradne dane, a to su nedjelja i praznici. Ljekari uopće nemaju pravo na sedmični odmor, u trajanju od 48 sati, koji je propisan Kolektivnim ugovorom doktora medicine i stomatalogije, a čiji se član 22. u ovom slučaju krši - naveli su početkom marta za Faktor pedijatri, čija su imena i prezimena poznata redakciji, ali su zamolili da ih, zbog straha od linča unutar ustanove, ne objavljujemo.
Mušija dodaje kako je sa Miokovićem održan već jedan sastanak na kojem su razmijenjena stajališta i sa obje strane pokazana volja da se problem riješi.
- Ukazao sam na ozbiljan problem kojeg pedijatri imaju, a razlog zbog kojeg su došli u ovu situaciju je taj što ih ima malo. Njihov najveći problem je rad vikendima i praznicima, oni faktički sedmicama rade bez prestanka i odmora - ističe Mušija.
Kaže da će se, prema usmenim informacijama koje su mu prenesene na prethodnom sastanku, "najvjerovatnije ići u raspisivanje konkursa za popunjavanje neophodnih radnih mjesta, te da se ljekari, koji stječu uvjete i izraze želju, pošalju na specijalizaciju kako bi se povećao broj pedijatara".
- Ukoliko se ne uspijemo dogovoriti sa menadžmentom, pedijatri će, u skladu sa zakonom, odlučiti dalje korake. Da li će pokretati sudske sporove ili neku drugu vrstu postupaka pred drugim nadležnim organima, na njima je da odluče. Ono što mogu kazati je da im je na raspolaganju arsenal mogućnosti koje mogu poduzeti kako bi riješili svoje probleme. Pedijatri žele izbjeći tužbe, misleći prvenstveno na male pacijente koje liječe, ali vidjet ćemo kako će proći sastanak sa Miokovićem - istakao je Mušija.
Krajem januara glavni tehničar Doma zdravlja, doc. dr. sc. Ademir Spahić, kazao je da ustanova ima 27 pedijatara, a po sistematizaciji radnih mjesta trebalo bi ih biti 39.
Da li se problem pedijatara u Domu zdravlja može riješiti prijemom novog kadra ostaje da vidimo, jer je u prethodnim godinama ustanova u više navrata objavljivao javne oglase za prijem u radni odnos tog kadra, ali je problem što tih, a ni drugih specijalista, nema na tržištu rada.
Prof. dr. Fahrija Skokić, predsjednica Udruženja pedijatara BiH, još prošle godine u aprilu za Faktor je kazala "da pedijatrijska služba u BiH radi sa 40 posto kapaciteta".
Dodala je "da je pedijatrija prilično zahtjevna, teška, iziskuje puno truda i napora kroz školovanje te da zbog toga mnogi bježe od specijalizacije (za koju se prethodno moraju steći uvjeti), koja traje četiri godine".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.