open-navfaktor-logo
search
Kupovali, posuđivali, improvizirali
Radnici u Domu zdravlja KS rukavice, braunile, zavoje..., nisu dobili mjesecima, menadžment tvrdi da ima svega
Smanjena je i dostava zavojnog materijala koji nikako nije dostavljen u prethodnom trebovanju. S obzirom na udaljenost i trajanje transporta do KCUS-a, braunile, koje organizacionim jedinicama nisu dostavljene šest mjeseci, neophodno je imati na stanju
AUTOR: A. S.
14.05.2024. u 14:31
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
FOTO: Fena/Arhiv
Domovima zdravlja, koji su u sastavu Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, mjesecima se ne isporučuju jednokratne, sterilne i nesterilne rukavice.
Slična situacija je, kako je navelo nekoliko uposlenika ove ustanove, koji su se obratili redakciji Faktor, i sa zavojnim materijalom te braunilama koje nisu dostavljene šest mjeseci.
Kako laboratorijski tehničar da radi bez rukavica
- Rukavice redovnim trebovanjem nisu isporučene od novembra prošle godine, dok gumene zaštitne rukavice za higijeničarke Doma zdravlja nijednom nisu dostavljene u ovoj godini. Smanjena je i dostava zavojnog materijala koji nikako nije dostavljen u prethodnom trebovanju. S obzirom na udaljenost i trajanje transporta do Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), braunile je neophodno imati na stanju - navode uposlenici Doma zdravlja KS.
Prema njihovim riječima, navedeni problemi, koji dugo traju, osporavaju pružanje pojedinih usluga te dovode u pitanje općenito pružanje usluga pacijentima.
- Pitamo nadležne - kako laboratorijski tehničar da radi sa uzorcima materijala i obavlja svoj posao bez rukavica? Na koji način radnica na održavanju higijene da radi svoj posao? Do sada je to bilo improvizovano uz pomoć jednokratnih rukavica koje procedura strogo zabranjuje, a svima nam je poznato koje sve poslove higijeničarka u domu zdravlja obavlja - navode uposleni Doma zdravlja KS.
Nadležnima postavljaju pitanja i - "kako tretirati rane, primarne i sekundarne povrede, plasirati urinarne katetere te obavljati mnoge druge poslove iz oblasti sestrinstva"?
- Kako stomatolog da obavi pregled usne šupljine pacijenta ako nema rukavica - navode uposleni.
Ističu kako im je uskraćeno obavljanje i sanitarnog pregleda, jer sa Zavodom za javno zdravstvo KS nije produžen ugovor.
- Kontrolu ispravnosti sterilizatora, koji se koriste za sterilizaciju stomatoloških instrumenata, nije moguće ispitati s obzirom na to da ugovor sa Zavodom za javno zdravstvo KS, koji je zakonski zadužen za tu vrstu poslova, nije sklopljen. Pitamo se šta predočiti inspektorima u slučaju inspekcijskog nadzora - da li im trebamo pokazati istekle sanitarne knjižice i kontrolu sterilizacije od prije tri mjeseca - dodaju.
Nakon svega, uposleni od menadžmenta Dom zdravlja KS traže da ih, kako kažu, informišu - na koji način nastaviti raditi te šta da kažu uposlenicima kada traže osnovna sredstva za rad?
Napominju da su sve mogućnosti već iscrpili. Kako naglašavaju, "u prethodnim mjesecima sami su kupovali sredstva za rad, posuđivali, improvizirali".
Doc. dr. sc. Ademir Spahić, glavni tehničar u JU Dom zdravlja KS, kaže kako je u stalnoj komunikaciji sa glavnim sestrama u svih devet domova zdravlja te da je tačno da već mjesecima postoje određeni problemi u domenu nabavki.
- To je u ingerenciji generalnog direktora i ostalih službi koje prate te nabavke. Mislim da je veoma teško obavljati svakodnevne radne aktivnosti u domu zdravlja, a da pri tom nemate osnovno sredstvo za rad - rukavice, ili zavojni materijal, braunile. Rukavice tokom rada štite, kako zdravstvenog radnika, tako i pacijenta. Nažalost, puno je problema u zdravstvenom sistemu u Kantonu Sarajevo, ali da javna zdravstvena ustanova ne dobija rukavice i da pri tome to niko mjesecima ne rješava, činjenica je koja dokazuje da nismo daleko od dna - ističe Spahić.
Šta kažu u Domu zdravlja KS
No iz Doma zdravlja KS pak kažu kako javna ustanova "raspolaže sa dovoljno zaštitne opreme i neophodnog potrošnog materijala za nesmetan rad svih uposlenika".
- Za sav potrošni materijal koji navodite kroz vaša pitanja, ustanova trenutno ima zaključene ugovore na dovoljne količine, te trenutno ne postoji problem oko snabdijevanja potrošnim materijalom - navode iz Doma zdravlja KS. 
Napominju "da je ustanova u februaru 2024 godine, provela postupak javne nabavke i zaključila ugovor sa izabranim ponuđačem putem kojeg je, između ostalog, nabavljeno 500 pari gumenih zaštitnih rukavica za radnice na održavanju higijene, koje nisu za jednokratnu upotrebu".
- Za postupak javne nabavke sa predmetom nabavke usluga sanitarnog pregleda i kontrole spora Zavod za javno zdravstvo KS dostavio je ponudu neblagovremeno, tačnije nakon zakonom zakazanog roka, te je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama postupak javne nabavke poništen i raspisan novi postupak. Dom zdravlja KS kao što smo već naveli, raspolaže sa dovoljnim količinama opreme i potrošnog materijala za svakodnevan rad - odgovorili su iz JU Dom zdravlja KS. 
Kada je riječ o rukavicama, iz ove zdravstvene ustanove dodali su "da je postupak javnih nabavki proveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, da je zaključen ugovor sa izabranim ponuđačem, te da se rukavice raspoređuju po terenu".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.