open-navfaktor-logo
search
Nastavak 21. aprila
Afera "Potkivanje": Počelo suđenje Pandži i Aleševiću, Tegeltija nije optužen
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Državnog tužilaštva počelo je suđenje Marku Pandži i Nerminu Aleševiću, akterima afere "Potkivanje", optuženim za primanje, odnosno davanje dara i drugih oblika koristi.
09.04.2021. u 17:19
get url
text

Tužilaštvo je pročitalo optužnicu koja tereti Pandžu da je u svojstvu istražitelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) počinio primanje dara, a Aleševića za davanje dara i drugih oblika koristi.

VEZANI TEKST - Milan Tegeltija ima novo radno mjesto: Savjetovat će Milorada Dodika

Prema optužnici, Pandža je radi nelegalnog ostvarivanja sopstvene koristi 2018. godine zahtijevao novac za sebe da bi kao posrednik utjecao na Milana Tegeltiju, nekadašnjeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), da iskoristi svoju funkciju i vrši pritisak na nekadašnju glavnu tužiteljicu sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Dalidu Burzić da utječe na postupajućeg tužioca da izvrši radnju koju bi inače morala izvršiti i da uzme u rad predmet za koji je bio zainteresovan optuženi Alešević.

Pandža je, kako se navodi u optužnici, zaprimio novac za sebe i to nakon što mu se Alešević ranije požalio da ima problema u pravosudnim institucijama u Unsko-sanskom kantonu i sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu.

- Stvorio je uvjerenje kod Nermina Aleševića da je u mogućnosti da preko svojih kolegijalnih i prijateljskih veza sa Vladimirom Jurišićem, koji je inače kum Milana Tegeltije, može ostvariti kontakt sa Tegeltijom, koji mu može pomoći, odnosno da može uticati na postupajućeg tužioca da uzme predmet u rad, odnosno da može uticati na ubrzanje postupka, te obećao Aleševiću da će organizovati sastanak sa Tegeltijom - stoji u optužnici.

VEZANI TEKST - Tegeltijin ples na rubu zakona, a sve "čisto kao suza"

Aleševića optužnica tereti da je, svjestan da nezakonito postupa, nudio i dao novac Pandži u iznosu od 2.000 KM da kao posrednik izvrši uticaj na Tegeltiju radi rješavanja njegovog predmeta.

U optužnici se navodi da su se optuženi 23. novembra 2018. godine u jednom banjalučkom ugostiteljskom objektu sastali sa Tegeltijom i Jurišićem, kojom prilikom je Alešević ispričao svoj problem u pravosudnim institucijama Unsko-sanskog kantona i sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu, nakon čega je Tegeltija obećao da će provjeriti sa Burzić šta je s tim predmetom.

Prije sastanka, kako je pročitano iz optužnice, Pandža je upozorio Aleševića da ne spominje novac na sastanku, da bi nakon sastanka od Aleševića tražio novac za sebe i Tegeltiju, kako bi mu pomogao u rješavanju predmeta, nakon čega je Alešević Pandži dao 2.000 KM, koje je on zadržao za sebe.

U uvodnoj riječi tužiteljica Merisa Nurkić je navela kako će Tužilaštvo tokom glavnog pretresa dokazati da su optuženi počinili navode iz optužnice.

Ona je rekla da će kao svjedoci, između ostalih, biti saslušani Tegeltija, Jurišić i Burzić, kao i neki službenici SIPA-e, kao i da će biti uložena materijalna dokumentacija. S obzirom da je snimak samog sastanka objavljen na internetu, kako je kazala Nurkić, na glavnom pretresu Tužilaštvo će predočiti ovaj snimak i saslušati vještaka.

VEZANI TEKST - Poslušajte kako Tegeltija obećava posao u pravosuđu za sestru članice VSTV-a

- Marko Pandža je službena osoba u institucijama BiH i njegov položaj mu je omogućio da uradi to što je uradio - navela je Nurkić.

Odbrana Pandže je kazala da smatra kako je optužnica zasnovana na pretpostavkama.

- Mislim da sa strane Tužilaštva mnoge stvari nisu fer i nisu rečene onako kako su stvarno bile - rekao je optuženi Pandža.

Aleševićeva odbrana je kazala da neće iznositi uvodnu riječ u ovoj fazi postupka, te ukazala kako je i ranije stavljala prigovore na tačku optužnice koja nije potvrđena, te istakla da će staviti prigovore na sve dokaze koji se odnose na ovu tačku.

Sud BiH je odbio tačku optužnice kojom se Aleševiću na teret stavlja neovlašteno prisluškivanje ili tonsko snimanje i neovlašteno fotografisanje, o čemu je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Suđenje će se nastaviti 21. aprila, kada će za svjedoke biti pozvani Tegeltija i Jurišić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.