open-navfaktor-logo
search
Šta će poduzeti nadležni
Agencija u Hrvatskoj upozorila na lijek jer oštećuje jetru: U apotekama u Sarajevu može se nabaviti bez recepta
U Evropskoj uniji zabilježeni su slučajevi oštećenja jetre uzrokovanog lijekom, uključujući zatajenje jetre koje je dovelo do transplantacije, tokom primjene lijeka Iberogast
AUTOR: A. S.
26.06.2024. u 19:33
get url
text
Farmaceutska kompanija Bayer je u saradnji sa Agencijom za lijekove i medicinske proizvode susjedne Hrvatske (HALMED) uputila pismo zdravstvenim radnicima za lijek Iberogast oralne kapi, tekućina, zbog mogućeg rizika od oštećenja jetre.
Iberogast je indiciran za simptomatsko liječenje probavnih smetnji, primjera radi funkcionalne dispepsije i sindroma nadraženog crijeva, uključujući gastrointestinalne grčeve, kao i za potporno simptomatsko liječenje gastritisa u djece starije od šest godina, adolescenata i odraslih.
Riječ je o biljnom lijeku njemačke kompanije Bayer, koji se mogao prodavati i izvan apoteka.
Po novome to neće biti moguće zbog ozbiljnih rizika i nuspojava.
U Evropskoj uniji zabilježeni su slučajevi oštećenja jetre uzrokovanog lijekom, uključujući zatajenje jetre koje je dovelo do transplantacije, tokom primjene lijeka Iberogast. Navedeni slučajevi oštećenja jetre prijavljeni su nakon stavljanja lijeka u promet.
Iberogast oralne kapi mogu se nabaviti i u apotekama u Bosni i Hercegovini.
Kako su nam kazali u jednoj od apoteka, koja pripada Apotekama Sarajevo, lijek se može dobiti i bez ljekarskog recepta, a košta 17.50 KM.
- Radi se o biljnom lijeku i možete ga kupiti bez recepta - kazala nam je uposlenica jedne apoteke u Sarajevu.
Uzimajući u obzir indikacije za koje se lijek primjenjuje te moguće ozbiljne nuspojave, promijenjeno je mjesto izdavanja lijeka iz apoteka i specijaliziranih prodavnica za promet na malo lijekovima u isključivo apoteke, kako bi se izdavanje lijeka provodilo pod nadzorom farmaceuta.
Lijek je potrebno primjenjivati samo kod onih bolesnika kod kojih je primjena lijeka indicirana, uzimajući u obzir postojeće ili prethodne bolesti jetre, istodobnu primjenu drugih lijekova, kao i druga stanja koja mogu utjecati na funkciju jetre.
Ako se pojave znakovi oštećenja jetre (žutilo kože ili očiju, tamna mokraća, stolica svijetle boje, bol u gornjem dijelu abdomena), liječenje treba odmah prekinuti, a bolesnike uputiti da se jave ljekaru.
Na vanjsko pakiranje lijeka Iberogast uvodi se istaknuto uokvireno upozorenje: "Nemojte uzimati Iberogast ako imate ili ste imali bolest jetre ili uzimate lijekove s nuspojavom oštećenja jetre navedenom u uputi o lijeku".
Izdavanje lijeka Iberogast isključivo u apoteci stupa na snagu 1. januara 2025. godine te nakon tog datuma više neće biti dostupan putem specijaliziranih prodavnica za promet na malo lijekovima.
Nova pakiranja lijeka Iberogast bit će dostupna nakon navedenog datuma. Do isteka zaliha starih pakiranja na tržištu će biti dostupna ranija i nova pakiranja lijeka Iberogast, ističu u HALMED-u.
Šta će poduzeti nadležni u BiH, prije svega Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, ostaje da vidimo. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.