open-navfaktor-logo
search
Neuplaćeni doprinosi
Agonija 46.000 radnika u RS-u zbog neovjerenih knjižica, sindikat: Javašluk poslodavaca, odgovorna i Vlada RS-a
Savez sindikata RS-a pozvao je danas Vladu RS-a, Poreznu upravu i sve poslodavce u tom entitetu, u javnom i privatnom sektoru, da hitno riješe problem za 46.000 zaposlenih radnika koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja zbog neuplaćivanja doprinosa.
09.08.2023. u 13:56
get url
text

Fond zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS) od 1. augusta finansira zdravstvenu zaštitu samo za građane koji su prijavljeni na osiguranje i za koje se redovno uplaćuju doprinosi.

Podsjećamo, Vlada RS-a je dala rok od dva mjeseca da se izmire zaostale obaveze, a nakon ukidanja vanredne situacije u RS-u izazvane virusom korona, tokom koje su svi građani u RS-u imali pravo na zdravstvene usluge bez obzira na njihov status.

Iz Saveza sindikata RS-a su podvukli da je 46.000 radnika u ovom entitetu zaradilo bruto plaću, a to znači i doprinose za obavezne vidove osiguranja.

- Ti doprinosi nisu uplaćeni, a posljedice nezakonitog poslovanja njihovih poslodavaca plaćaju radnici iz vlastitog džepa, čije plaće su ionako mizerne i nedovoljne za osnovne troškove života, a kamoli za liječenje, lijekove i ljekarske preglede. Oko 46.000 radnika u RS-u nije odgovorno za javašluk njihovih poslodavaca, ali su zato Vlada i Porezna uprava odgovorni za nezakonito poslovanje javnih ustanova i njihovih direktora – naglašeno je.

Iz sindikata su ocijenili da je nedopustivo da u ovom trenutku na desetine trudnica nemaju novca da plate porod.

- Neki drski poslodavci savjetuju im da daju otkaz i idu na Zavod za zapošljavanje, kako bi ostvarili pravo na zdravstveno osiguranje ili da koriste zdravstveno osiguranje supruga, ako ga ima – istakli su iz Saveza sindikata RS-a.

Pozvali su Vladu RS-a da na prvoj narednoj sjednici ponudi rješenje za probleme, koje trpe i plaćaju radnici.

- Savez sindikata RS-a se izborio da u Кrivičnom zakoniku RS-a postoji pravni osnov za krivično gonjenje i procesuiranje onih poslodavaca koji ne isplaćuju zarađene plaće i doprinose svojim radnicima. Ukoliko Vlada RS-a, zajedno sa svojim institucijama ne ponudi rješenje, mi ćemo pružiti besplatnu pravnu pomoć svim radnicima u RS-u, koji to budu željeli, i putem nadležnih institucija pokrenuti krivični postupak i zahtjeve za naknadu štete – saopćeno je danas iz Saveza sindikata RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.