open-navfaktor-logo
search
Učestala tema
Ahatović: Hrvatska lobiranjem za učešće njenih trupa u misiji EUFOR-a derogira Dejtonski sporazum
Slaven Galić, zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, izjavio je da podržava dolazak vojnika iz Hrvatske u mirovnu misiju EUFOR-a u BiH
06.03.2023. u 12:30
get url
text

VEZANI TEKST - Zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić: Podržavam dolazak vojnika iz Hrvatske u EUFOR

To može biti njegov, lični stav, koji se uopće ne temelji na poštivanju zakona i slova i duha Dejtonskog mirovnog sporazuma, kaže za Faktor vojni analitičar Nedžad Ahatović.

- Djetonski mirovni sporazum je kristalno jasan kada je u pitanju angažman oružanih snaga susjeda bilo Hrvatske, Srbije ili Crne Gore u EUFOR misiji. U Aneksu 1a u članu 3. jasno stoji, parafraziram, da svi formalni i neformalni oružani sastavi susjednih zemalja koji su učestvovali u ratnom sukobu u BiH do 5. oktobra 1995. ne smiju više boraviti niti se zadržavati na teritoriji BiH u bilo kojem obliku - kaže Ahatović.

Hrvatska nastoji svojim lobiranjem za učešće njenih trupa u misiji EUFOR-a da derogira odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma što kompletan sporazum dovodi u pitanje, pojašnjava naš sagovornik.

- Naime, po Bečkoj konvenciji o međunarodnim ugovorima u šta spada i Dejtonski mirovni sporazum, država koja je predmet međudržavnog ugovora nema pravo na jednostrane poteze. Hrvatska je imala pravo da izrazi rezerve prije potpisivanja sporazuma što Hrvatska u slučaju Dejtonskog sporazuma nije učinila, te je tim činom preuzela sve obaveze iz ugovora.

VEZANI TEKST - Helez kontra zamjenika Galića: U Dejtonu jasno piše, vojske Hrvatske i Srbije ne mogu biti dio mirovne misije u BiH

Hrvatska može jednostrano suspendovati svoj potpis sa Dejtonskog mirovnog sporazuma što nameće redefiniciju kompletnog  sporazuma, što dalje dovodi u pitanje teritorijalno i administrativno ustrojstvo BiH, odnosno postojanje entiteta RS-a i FBiH. Kakva destabilizacija regiona iz svega toga može proizaći izgleda da uopće ne zabrinjava zvanični Zagreb.

Ako međunarodna zajednica pristane na lobiranje Hrvatske i postane saučesnik u derogiranju odredaba Dejtonskog mirovnog sporazuma onda nema pravo nikome da drži pridike i uvodi sankcije u poštivanju istog. S obzirom da su u BiH, a i regionu općenito, osnovni principi međunarodnog prava vrlo jeftini u posljednje vrijeme, svašta se može očekivati i to "za naše dobro" - upozorava Ahatović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.