open-navfaktor-logo
search
Dok svijet gleda
Ahatović: Vojnim jačanjem Srbija želi promijeniti arhitekturu Balkana, krajnji cilj je...
AUTOR: Autor: Am. S.
12.03.2024. u 13:16
get url
text
Nedžad Ahatović
Nedžad Ahatović
Moramo biti puno jači od svih u okruženju, kazao je prije neki dan srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, najavivši velike promjene u vojsci te snažnije naoružavanje.
Analitičar i stručnjak za sigurnost Nedžad Ahatović istakao je za Faktor kako intenzivno naoružavanje Srbije traje devet godina, još od 2015.
- Svijet to gleda i toleriše. Ruska Federacija je shvatila to kao znak odobravanja i uspostavila po cijelom Balkanu vlastitu političku i poslovnu mrežu koju prate nevladine organizacije na platnim spiskovima ruskih amabasada koje se pored humanitarnog rada bave i paravojnim aktivnostima, zašto da ne, može im se – naveo je on.
Mišljenja je kako nikome to naoružavanje Srbije nije bilo interesantno, niti bi im bilo i dalje interesanstno da se nije desio teroristički upad u selu Banjska, na Kosovu, u septembru prošle godine.
- Taj događaj je natjerao Amerikance da u partnerstvu sa Turcima kvalitetno naoružaju Vojsku Kosova. Šta će ih i kada natjerati da to isto urade u Bosni i Hercegovini, ne znam, ali bojim se da tada ne bude kasno – naglasio je Ahatović.
A za to vrijeme, dodaje on, Srbija svu svoju finansijsku rezervu ove godine u iznosu od 186 miliona eura investira u proizvode iz svoje namjenske industrije.
- Svi oni proizvodi koji su u razvojnoj fazi će se dovršavati, a oni koji su pred serijskom proizvodnjom će se nakon ispitivanja puštati postepeno u operativnu upotrebu i raditi za izvoz kako bi opravdali ta ulaganja – kazao je on.
Istovremeno, nastavlja Ahatović, kadrovi Milorada Dodika sprečavaju BiH da izvozi oružje u Ukrajinu.
- A kadrovi Dragana Čovića u sprezi sa političkim aspiracijama kako Dodika i Vučića tako i Putina u regionu preuzimaju vlasništvo nad određenim kapacitetima namjenske industrije u Federaciji BiH – rekao je Ahatović.
 Kako dodaje, opet nikome to nije zanimljivo dok se ne desi kakav belaj.
- Vojnim jačanjem Srbija želi promijeniti sigurnosnu, političku arhitekturu Balkana uz krajnji cilj izmjene granica i stvaranja "srpskog sveta". Srbija želi da prijetnjom sile pa i državno sponzoriranim terorizmom predominatno utječe na sve političke i ekonomske procese u susjednim zemljama na koje polaže svoje teritorijalne pretenzije.
 Svjesni da to ne mogu sami ostvariti, godinama se nude i traže pomoć Ruske Federacije tako što će bukvalno služiti kao ruski "nosač aviona" u ovom dijelu Evrope. A Amerika i Evropa su sada na potezu da smanje rizike od djelovanja ovog ruskog "nosača aviona" i da promtno zaokruže uvođenje ovog regiona u NATO i EU – zaključuje Ahatović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.