open-navfaktor-logo
search
Samit
Vučić u Tirani: Danas razgovaramo i sa predsjednikom Zelenskim, usaglašavanje deklaracije trajalo je cijelu noć
Srbija će tokom današnjeg samita Jugoistočna Evropa-Ukrajina u Tirani tražiti da se iz deklaracije, koja bi trebala biti usvojena na kraju samita izbaci dio teksta koji se odnosi na uvođenje sankcija Rusiji te da se u tekstu koristi naziv "Zapadni Balkan 6", jer Srbija nikad neće priznati Kosovo.
28.02.2024. u 14:25
get url
text

- Danas razgovaramo i s predsjednikom Zelenskim. Za nas veoma važne i ne uvijek lake teme, tako da naravno nisu stvari tako jednostavne kao što ponekad izgledaju - rekao je Vučić novinarima prilikom dolaska u Tiranu.

Odgovarajući na novinarski upit kako protječe usaglašavanje teksta deklaracije Vučić je naveo da postoji više prijedloga i da je usaglašavanje trajalo cijelu noć.

- Vidjet ćemo, ali ja jedino što mogu kazati je da ću se držati načela koja je Vijeće za nacionalnu sigurnost Srbije usvojilo prije dvije godine - kazao je Vučić, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Čelnici jugoistočne Evrope u srijedu su se sastali na samitu Jugoistočna Europa za Ukrajinu u Tirani koji je organiziran na poziv premijera Albanije Edija Rame, a suorganizator samita je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

FOTO: AA

Uoči samita Rama i Zelenski potpisali su ugovor o prijateljstvu i saradnji između Albanije i Ukrajine u cilju jačanja prijateljstva dviju država i naroda, kroz širenje i jačanje saradnje u različitim područjima od zajedničkog interesa.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani istaknula je da će na samitu govoriti o konkretnim koracima koje Kosovo poduzima u podršci Ukrajine.

- Ovdje smo da pružimo podršku Ukrajini. Na samitu ću govoriti o konkretnim koracima koje Kosovo poduzima u tom smjeru. Mi smo uz Ukrajinu jer smo i sami bili žrtve genocida - rekla je Osmani.

Odgovarajući na novinarski upit hoće li od Zelenskog tražiti da Ukrajina prizna Kosovo, Osmani je rekla da su to bilateralna pitanja, ali da će Kosovo to uvijek tražiti.

- To su bilateralna pitanja, uvijek smo postavljali takav zahtjev. Ukrajina se bori za svoju slobodu i neovisnost. Taj trenutak će doći zajedno s pobjedom Ukrajine - kazala je Osmani, prenose Reporteri.

Na samitu također učestvuje predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, predsjednica Moldavije Maia Sandu, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski te hrvatski premijer Andrej Plenković kako bi pokazali solidarnost zemalja jugoistočne Evrope s Ukrajinom nakon napada Rusije na tu zemlju.

FOTO: AA

Premijer Albanije Edi Rama je uvodni govor započeo osvrnuvši se na rusko-ukrajinski rat, ističući da sukob nije izabrala ni Ukrajina, kao ni "naša zajednica naroda".

- Neoimperijalistička Rusija nije uspjela zbaciti demokratski izabranu vladu Ukrajine, nije uspjela suzbiti volju ukrajinskog naroda da živi u slobodnoj, nezavisnoj i demokratskoj domovini. Vladimir Putin je želio da na nekoliko dana izbriše Ukrajinu sa mape, ali danas je Ukrajina usidrena u Evropi više nego ikad - rekao je Rama, prenosi Anadolija.

Rama je dodao da Albanija vidi budućnost u kojoj "živimo u miru sa susjedima, sarađujemo s našim partnerima i ostajemo u prijateljstvu sa svijetom".

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da je za "sve naše narode" i za "našu slobodnu državu" važno da "režim ruskog predsjednika Vladimira Putina izgubi".

- Njegovi neuspjesi su naša sigurnost. Naša vizija za Evropu i život u svim njenim regionima zasniva se na principu jednakog dostojanstva za svaku zemlju. Smatramo da poštovanje svake nacije i jednako pravo naroda na sigurnost, kao i samostalan izbor njihove sudbine treba da budu univerzalni principi - rekao je Zelenski.

Zelenski je dodao da su Evropska unija i NATO ponudili Evropi dužu i jaču eru sigurnosti, mira i ekonomskog razvoja.

- Svi podjednako zaslužujemo biti dio evropske zajednice i euroatlantske zajednice - rekao je, između ostalog, Zelenski.

U svom obraćanju na plenarnoj sjednici Krišto je istaknula da je kao predsjedavajuća Vijeća ministara BiH svjesna važnosti saradnje i dijaloga, ali i zajedničke želje za mirnom i stabilnom regijom i Evropom. Kazala je da Ukrajina, kao zemlja suočena s izazovima sigurnosti i stabilnosti, zaslužuje punu i stalnu pažnju i podršku.

- Dopustite mi stoga još jednom istaknuti da Bosna i Hercegovina snažno podržava teritorijalni integritet Ukrajine i čvrsto stoji uz Ukrajinu u njenim naporima za očuvanje suvereniteta i sigurnosti - kazala je Krišto, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

Kazala je da u skladu s opredjeljenjem za evropske i civilizacijske vrijednosti, Bosna i Hercegovina u potpunosti slijedi stavove Evropske unije u vezi s vanjskom politikom kada je riječ i o odnosu prema ratu u Ukrajini. Izrazila je uvjerenje kako se dijalogom, solidarnošću i međusobnom podrškom mogu postići pozitivne promjene ne samo u Ukrajini već i šire.

Čestitala je ukrajinskom predsjedniku Zelenskom i ukrajinskom narodu na otvaranju pregovora s EU-om. Podsjetila je kako BiH očekuje otvaranje pregovora u martu te izrazila uvjerenje kako će zajednička predanost evropskim i civilizacijskim  vrijednostima osigurati sigurniju i prosperitetniju budućnost za sve u regiji i svijetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.