open-navfaktor-logo
search
Srbijanski predsjednik
Vučić najavio velike promjene u vojsci: Moramo biti puno jači od svih u okruženju
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je danas da Vojska Srbije mora biti dvostruko jača nego sada i da se ubrzano radi na razvoju novog oružja, navodeći prije svega dronove.
09.03.2024. u 14:09
get url
text

- Postoje novi doktrinarni dokumenti koji govore da moramo biti mnogo snažniji nego danas i ubrzano na tome radimo - rekao je Vučić u Žarkovu u Srbiji, prilikom obilaska Vojnotehničkog instituta (VTI) i prikaza naoružanja.

On je dodao da će prije kraja godine doći do uvođenja "dronova kamikaza" u operativni sastav vojske i da će se dronovi proizvoditi u domaćim tvornicama.

Naglasio je da se u saradnji sa srbijanskim kompanijama radi na proizvodnji jeftinijih verzija dronova koji bi bili slični onima koje proizvode Kinezi.

Rekao je da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da mora čuvati svoju slobodu i da mora biti mnogo snažnija od svih u okruženju, kao i da je rat u Ukrajini donio to da mora mijenjati svoje oružje.

Vučić je rekao i da se razmišlja o uvođenju vojnog roka, i to u trajanju od tri mjeseca, a za one koji žele služiti dobrovoljno šest ili devet mjeseci i dodao da se na tome trenutno radi.

Vučić je kazao da se ide i na sveobuhvatnu transformaciju Vojske Srbije.

- Sve mijenjamo u vojsci, bukvalno sve iz koncepta sadašnje četiri brigade po mjestu stanovanja, sve ćemo drukčije raditi. Neću još govoriti... kako ćemo kroz divizije, pukove i sve drugo povezati da u svakom trenutku imamo mogućnost djelovanja na bilo kojem dijelu teritorija, plus dodatno ojačanje - rekao je Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.