open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori
Ahmetović optužuje: CIK podržava izborni inženjering u Srebrenici, sve više prijava krađe identiteta
U inicijativu Moja adresa Srebrenica svakodnevno pristižu prijave građana Srebrenice koji privremeno žive van granica Bosne i Hercegovine i koji su uredno popunili obrasce PRP1 za glasanje putem pošte. Međutim, prilikom provjera na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije, adrese nisu one koje su naveli u obrascu PRP 1, adrese zapadnih zemalja, nego su adrese susjedne Srbije.
28.09.2020. u 17:18
get url
text

-O ovom problemu smo i ranije govorili, te upozoravali nadležne institucije od Centralne izborne komisije do SIPA-e i Tužilaštva BiH, ali ništa konkretno nije urađeno kako bi se građanima čiji je identitet ukraden, legalno i legitimno omogućilo ostvarivanja prava glasa na predstojećim lokalnim izborima u Srebrenici.

Najčudnije u svemu je ponašanje Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine koja je stala na stranu onih koji učestvuju u krađi identiteta građana Srebrenice i izbornom inženjeringu - upozorava Sadik Ahmetović, predsjednik Izbornog štaba Moja adresa Srebrenica. 

O čemu se zapravio radi?

- Ukoliko su na adresu Centralne izborne komsije BiH pristigla dva PRP 1 obrasca za jedno isto lice, priznaju onaj obrazac koji je stigao zadnji, bez ikakve provjere ili kontaktiranja lica kako bi se utvrdila vjerodostojnost podataka sa PRP1 obrasca. Najnoviji slučaj koji nam je jutros pijavila osoba koja živi u Njemačkoj i koja je uredno popunila PRP1 obrazac i dostavila ga Centralnoj izbornoj komisiji, nakon provjere na zvaničnoj web stranici CIK-a, prije petnaest dana, adresa za glasanje je bila uredna - glasa putem pošte - Njemačka. Međutim, jutros nakon ponovne provjere adresa za glasanje nije Njemačka, nego susjedna Srbija, tačnije prijavljen je da glasa sa adrese izvjesnog Hasana Hasanovića iz Bajine Bašte Republika Srbija. Na upit Centralnoj izbornoj komisiji zašto je došlo do promjene adrese za glasanje putem pošte, usmeno je dobio odgovor da je "1.9.2020. godine stigla još jedna prijava, te se u obzir uzima ona koja je stigla zadnja" dakle bez ikakve dodatne provjere. Poznato je da niti postoji izvjesni Hasan Hasanović, niti da u Bajinoj Bašti u zadnjih 50 godina živi i jedan Bošnjak - pojašnjava Ahmetović. 

Poručuje da s razlogom sumnjaju u "nepristrasnost i profesionalnost Centralne izborne komisije BiH".

- Pitamo ih da li i oni podržavaju izborni inženjering i krađu identiteta građana Srebrenice, te po kojem pravilu i zakonu prihvataju ili ne PRP 1 obrazac? Na osnovu čega vrše ocjenu da su podaci iz zadnjeg PRP 1 obrasca vjerodostojniji od onog prvog i zašto teret dokazivanja stvare adrese prebaciju na lice koje je uredno dostavilo prijavu? Zašto bez ikakve prethodne provjere odbaciju prvobitni PRP 1 obrazac, a prihvataju onaj koji je dio izborne krađe? - zaključuje Ahmetović. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.