open-navfaktor-logo
search
Predmet Respiratori
Alagić o različitim oznakama respiratora: Pomiješali podatke iz više ponuda "Srebrene maline"
Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) razmatrana ponuda "Srebrene maline" za nabavku respiratora.
10.11.2021. u 16:38
get url
text

U nastavku svjedočenja Sanita Alagić, pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite, kazala je da je sastanak na kojem su osim nje bili direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i direktor "Srebrene maline" Firket Hodžić održan 3. aprila 2020. godine.

- Pričali smo i razmatrali tu ponudu o respiratorima. Hodžić je pojašnjavao rokove isporuke, razliku između invazivnih i neinvazivnih… - prisjetila se Alagić.

Na pitanje tužioca Džermina Pašića koje su respiratore nabavljali, invazivne ili neinvazivne, svjedokinja je rekla da nije kompetentna. Kazala je da se ne sjeća da li su tom prilikom konsultovali nekoga iz struke, navodeći da je Svjetska zdravstvena organizacija bila objavila minimalne tehničke karakteristike.

Alagić je tvrdila da su postojale tri ponude "Srebrene maline" za respiratore. Navela je da joj je direktor rekao da pripremi ugovor i da ga je sastavila na osnovu ponude koju su dobili od "ureda Vlade", a koja se odnosi na 100 komada respiratora oznake HC VE003 po cijeni od 10.500.000 KM.

Na pitanje ko je donio odluku da se sklopi ugovor sa "Srebrenom malinom", svjedokinja je kazala: "Onaj ko je potpisao", dodajući da su to bili Solak i Hodžić.

Objasnila je da je ugovor sačinjen po tipskom obrascu s tim da je dodala član kojim se predviđa da predstavnik Zavoda za javno zdravstvo imenuje predstavnika radi preuzimanja respiratora, te da su o tome obavijestili tu instituciju.

- Poslali smo akt da se imenuje lice koje će izvršiti valorizaciju i prijem - tvrdi Alagić.

Ona je ispričala kako je Solak nazvao dva, tri ili četiri dana nakon potpisivanja ugovora i da joj je rekao da ga je dobavljač obavijestio o grešci u oznaci respiratora. Pojasnila je da je umjesto HC VE 003 trebalo stajati ACM 812A.

Alagić je kazala da je napravila ispravku na ugovoru i da joj je Hodžić donio originalnu dokumentaciju, a da je kasnije oznaka prepravljena i na drugim dokumenatima vezanim za ovu nabavku. Navela je kako su se u nekim dokumentima pomiješali podaci iz više ponuda "Srebrene maline".

Tužilac je svjedokinji predočio iskaz iz istrage u kojem je navela da je Solak zvao radi ispravke oznake i da ne zna da li je prvobitne papire pocijepala ili bacila. Alagić je na ovo, kao i na neka druga predočavanja ranijeg iskaza, kazala da su neki navodi formulisani uz pomoć tužilaca.

Nakon tvrdnji svjedokinje da je ispravku u ugovoru unijela nekoliko dana nakon potpisivanja ugovora – 3. aprila, tužilac je predočio e-mail koji je uputila Hodžiću 21. aprila i u kojem i dalje spominje prvobitne respiratore HC VE 003. Alagić je rekla da je to greška i da je pažnju u tom e-mailu fokusirala na rok isporuke.

Ona je ispitivana i o odluci o izuzeću od Zakona o javnim nabavkama, koju je potpisao Solak. Predočeno je da je Alagić u istrazi navela kako je smatrala da je bolje primijeniti pregovarački postupak. Tada je navela da je direktor donio odluku o izuzeću, naglašavajući da se radi o spašavanju života.

Svjedokinja je objasnila da je te stavove imala dok Agencija za javne nabavke nakon proglašenja stanja nesreće 16. marta, nije poslala saopćenje u kojem se navodi da se medicinska sredstva i oprema mogu nabavljati izuzećem od Zakona ili pregovaračkim postupkom.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme "F.H. Srebrena malina" Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Saslušanje Alagić bit će nastavljeno 12. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.