open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Alojzije Stepinac posvađao Majkić i Krešića: Molit ćemo dragog Boga...
Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH delegaktinja Dušanka Majkić problematizirala je kalendar za 2021. godinu Katoličkog dušebrižništva Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.  
01.07.2021. u 12:22
get url
text

Na kalendaru, koji je ona pokazala, nalazi se slika Alojzija Stepinca, jednom na koricama kalendara, a drugi put za mjesec februar.

- Širenje mrženje prema Srbima i Republici Srpskoj nastavlja se na različite načine u Ministarstvu odbrane BiH – kazala je Majkić, koristeći ponovo priliku da Armiju RBiH, jedinu legalnu i legitimnu vojnu silu na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu 1992-1995, nazove takozvanom.  

- Nakon neprimjerenih i uvredljivih komenatar na društvenim mrežama iznesenim svojevremeno od strane pripadnika OSBiH, nakon što je sam ministar odbrane Sifet Podžić na zvaničnom sastanku Zajedničkog štaba pozdravio ratnim pozdravom tzv. Armije BiH događa se novi incident.  

Slika Alojzija Stepinca, saradnika Ante Pavelića, optuženog i posuđenog za ratne zločine i za saradnju sa ustašama, koji je učestvovao u masovnom pokrštavanju pravoslavnih Srba i prevođenju u katolike za vrijeme ustaške NDH. Kalendar se distribuira po dubini po svim mjestima gdje su predstavnici Hrvata, ali to moraju raditi i Srbi i prisiljeni su gledati u ovu sliku – navela je Majkić, dodajući da ovaj kalendar služi samo manifestaciji velike slike Stepinca.   

Postavila je tri pitanja: šta je cilj stavljanja sporne fotografije na kalendare, da li doprinosi pomirenju među pripadnicima različitih konfesija u BiH i šta će ministar odbrane učiniti da se ove uvredljive fotografije ne nalaze po zidovima MOBiH i OSBIH.

Mijo Krešić, zamjenik ministra odbrane BiH, odgovarajući je na delegatsko pitanje Majkić kazao da su jučer dobili ovo pitanje i htjeli da daju kvalitetan odgovor.

- Ovo pitanje smatram uvredom i omalovažavanjem svakog katolika, pa i mene lično. Neugodno smo iznenađeni ovim pitanjem koje je u suprotnosti sa Ustavom BiH. Vaše pitanje je i u suprotnosti sa temeljnim ugovorom koje je država Bosna i Hercegovina potpisala sa Vatikanom.

Teško je shvatiti kako slika, ikonografija blaženika ili svetaca koje je katolička crkva službeno priznala mogu biti uvredljive za bilo koga, naročito kardinala Stepinca koji je kroz svoj svećenićki život hrabro i odlučno zalagao se za poštivanje svake osobe bez obzira na vjeru i narodnost. Nacionalna uprava papinskih misijskih dijela u BiH svake godine kalendare priprema i štampa za sve vjernike katolike u BiH. Ona sama odlučuje o ilustracijama koje su svake godine drugačije. Vojni ordinarijat naručuje svake godine ove kalendare. MOBiH ne učestvuje niti u pripremi niti u šatampanju, Vojni ordinarijat ih dijeli samo katolicima – odgovorio je Krešić.  

MOBiH i OSBiH, pojasnio je on, su svojim nastojanjem i aktivnostima umnogome doprinijele međunacionalnom pomirenju i dijalogu.

- Sporadične netrpeljivosti u MOBiH i OSBIH na koje aludirate su moguće, kao i u svim institucijama i na svim nivoima. I odgovor na vaše treće pitanje glasi, po zagovoru svih blaženika i svetaca molit ćemo dragoga Boga da svi nauče poštivati slobodu vjere i uvjerenja drugoga i drugačijega – poručio je Krešić.  

Majkić je kazala da se radi o potpuno neprijemjerenom odgovoru.

- Nadležnost nad kancelarijama dušebrižništva katoličkog i pravoslavnog, ali i vojnog muftijstva, isključivo su na MOBiH i zadatak ministra odbrane je da vodi računa da se ovakvi slučajevi više ne događaju. Nerazumno je to što je uradio ministar pa je ustupio zamjeniku da to objašnjava. Odgovor je nikakav. Poruka je Srbima da će morati da gledaju ubuduće sve ono što drugi proglase za svece, da sjede u prostorijama gdje se takve ličnosti nalaze – zaključila je Majkić.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.