open-navfaktor-logo
search
Dodikovi puleni
Ambasador u Zagrebu bez znanja MVPBiH razgovarao s Palmerom, poderana zastava još na jarbolu u SAD-u
U Zagrebu je jučer Bosna i Hercegovina bila glavna tema, o našoj državi razgovaralo se u tri navrata. 
27.10.2021. u 20:57
get url
text

VEZANI TEKST - Negator genocida: Dodik traži od ambasadora BiH iz RS-a da ne spuštaju državnu zastavu na pola koplja 11. jula

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik susreo sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem iz čijeg Kabineta su saopćili:

- Sastanak Milanovića s Dodikom nastavak je aktivnosti predsjednika Republike Hrvatske u cilju stabilnosti i funkcioniranja Bosne i Hercegovine, te ostvarenja legitimnog predstavljanja sva tri konstitutivna naroda u skladu s Dejtonskim sporazumom.

U sjeni ovog sastanka prošao je razgovor diplomata, ambasadora BiH u Hrvatskoj Aleksandra Vranješa i specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u BiH Matthewa Palmera, koji se prije toga sastao sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem. 

Kako je došlo do neočekivanog sastanka dvojice diplomata i kako je ambasador Vranješ iz svoje zagrebačke kancelarije mogao izvjestiti Palmera o "stanju BiH", pri tome govoreći da se "RS pravnim sredstvima bori za svoja prava, pozivi za rat dolaze iz Sarajeva"? 

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH (MVPBiH) zatečeni su ovim sastankom.

- Saznali smo iz medija. Ambasador nije obavijestio niti se konsultovao s nekim iz Ministarstva. Nažalost, to je naša stvarnost - kaže Denis Hadžović, šef Kabineta ministrice vanjskih poslova Bisere Turković. 

VEZANI TEKST - Dodik zbog propale apelacije o zastavi napao Ustavni sud BiH

Istovremeno, na jarbolu ispred zgrade Ambasade BiH u Washingtonu i dalje se, kao i nekoliko mjeseci unazad, vijori poderana državna zastava. Hadžović nam je potvrdio ovu informaciju.

- Aktivirane su nadležne službe kako bi riješili ovu situaciju - kaže Hadžović.

Znači li to da će nova državna zastava uskoro preko Atlantika?

- Da, vjerujem da ćemo srediti u najskorije vrijeme - odgovorio je Hadžović.

Da li je Ministarstvo vanjskih poslova BiH o poderanoj zastavi BiH obavijestilo ambasadora Bojana Vujića, kojeg je kao i Vranješa, na tu funkciju predložio Dodik?

- Zaista ne znam, mada je sve moguće - kazao je naš sagovornik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.