open-navfaktor-logo
search
"Pogrešan smjer"
Ambsada SAD-a kritikovala dogovor iz Laktaša: Puno priče o izborima, a malo o integritetu, ostavljen prostor za manipulacije
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom dogovora i zapisnika sa sastanka koalicionih partnera na državnom nivou održanom u Lkatašima.
24.01.2024. u 17:54
get url
text

VEZANI TEKST - Ambasada SAD-a: Nije moguće promjeniti način izbora članova Predsjedništva kroz Izborni zakon

Za prijedloge koji se tiču izmjena Izbornog zakona naveli su da "govore mnogo o izborima, ali malo o izbornom integritetu", što bi se moglo shvatiti kao da je ostavljen prostor za manipulaciju izbornim razultima.

- Prijedlozi sadržani u dokumentu napisanom u Laktašima 18. januara govore mnogo o izborima, a vrlo malo o izbornom integritetu. Kao što su Sjedinjene Američke Države već napomenule, jedini legalni način da se odgovori na presude Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa Predsjedništvom je kroz ustavne amandmane.

Drugi prijedlozi u dokumentu bi ojačali postojeći neodgovorni sistem i pomjerili stranačku politiku u Bosni i Hercegovini ka oligarhiji, što je upravo pogrešan smjer za demokratiju u zemlji. Čini se da je terminologija kloja se odnosi na skeniranje glasačkih listića osmišljena na način da sačuva opcije za izbornu prevaru kojom su bili opterećeni i izbori u oktobru 2022., a ne da osigura da se glasački listić svakog građanina računa kao dat.

Konačno, reforma biračkih odbora koja smanjuje kontrolu političkih stranaka nad ovim tijelima je ključna za jačanje demokratije u zemlji - istaknuto je u saopćenju objavljenom na zvaničnom Twitteru Ambasade SAD-a u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.