open-navfaktor-logo
search
Nisu objasnili
Amela Šehović Mehmedagić: Larson kojeg su zbog nečeg strašnog hitno vratili u SAD sad odlučuje o sankcijama
Amela Šehović Mehmedagić, od jučer je pod sankcijama State Departmenta. Na listi sankcioniranih osoba iz Bosne i Hercegovine nalazi se već neko vrijeme i njen suprug Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA). State Department jučer je uveo dodatne sankcije Mehmedagiću i državnoj tužiteljici Diani Kajmaković, a ovog puta je obuhvaćena i Amela Šehović Mehmedagić.
12.12.2023. u 12:22
get url
text

VEZANI TEKST - SAD uveo nove sankcije Diani Kajmaković i Osmanu Mehmedagiću, zabranjen im ulazak u tu zemlju

Nove sankcije odnose se na zabranu ulaska sankcioniranima u Sjedinjene Američke Države. 

Amela Šehović Mehmedagić prokomentirala je ovu situaciju na društvenim mrežama.

- Sjećate li se Erica Larsona? To je onaj što ga je Američka ambasada po hitnom potupku iz BiH vratila u SAD jer je teško kompromitovan.

Iako se iz Ambasade često oglašavaju po raznoraznim pitanjima, nikad građanima ove zemlje nisu objasnili šta je to tako strašno učinio Larson i ko je tražio da se isti momentalno otpremi iz BiH. E sad je taj isti Larson raspodijeljen na mjesto sa kojeg odlučuje ko će se naći na američkoj crnoj listi - navela je Šehović Mehmedagić. 

Eric Larson, kojeg Šehović Mehmedagić spominje, bivši je savjetnik pri Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo. Bio je svojevremeno i međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH, gdje o njemu nemaju baš pozitivno mišljenje. 

O Larsonovom naprasnom napuštanju BiH dosad nisu date nikakve zvanične informacije iz Ambasade SAD-a, ali ni iz domaćih institucija. Ono o čemu se sve vrijeme spekuliralo je to da je Larson navodno bio dijelom nedozvoljenih aktivnosti, zabranjenih zakonima Bosne i Hercegovine, kao i da se s tim u vezu dovode i pojedini članovi vladajućih stranaka, tada u Kantonu Sarajevo, a sada i na nivou FBiH i BiH. Bosanskohercegovačke obavještajno-sigurnosne službe su, kako se moglo čuti, dokumentovale te "aktivnosti" čije bi obznanjivanje u javnosti izazvalo skandal i duboko kompromitovalo diplomatsku misiju SAD-a u BiH.

Larson, koji je u ovdašnjim medijima često dobijao prostor i u svojim istupima otvoreno favorizirao određene političare i stranke, a druge kompromitovao, nakon glasina da se našao "s onu stranu zakona" naprasno je napustio BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.