open-navfaktor-logo
search
Čvrsto partnerstvo
Američki bombarder B-1B Lancer izvršili prelet iznad Sarajeva
Dva bombardera B-1B Lancer, dodijeljena 7. Bombarderskom krilu od Zračne baze Dyess iz Texasa, izvršila su niski prelet iznad Sarajeva kao znak čvrstog partnerstva između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine
30.05.2023. u 15:47
get url
text

VEZANI TEKST - Sporna izjava Murphyja: Umjesto ustupanja na korištenje, državnu imovinu bi prebacivao na drugog vlasnika

Michael Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, rekao je da je ponosan da nastavljaju sa jačanjem partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom.

- Današnji zajednički vojni događaj demonstracija je našeg trajnog partnerstva sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i naše čvrste posvećenosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine - poručio je Murphy.

Istakao je da američka podrška OSBiH je neuništiva i izgrađena dugogodišnjom bliskom saradnjom.

- Oružane snage naših zemalja već 20 godina, u okviru saradnje na principu "vojska-vojsci" održavaju izvanredan i čvrst odnos. Sjedinjene Američke Države nastavljaju pružati pomoć u modernizaciji OSBiH kako bi one doprinosile sigurnosti na regionalnom i globalnom nivou. Današnji prelet bombardera koji će nastaviti put Tuzle u svrhu zajedničke obuke te preletjeti preko nekoliko drugih gradova u Bosne i Hercegovine, koliko to vremenski uslovi dopuste, poput Zenice, Jajca i Banjaluke, primjer je napredne saradnje na principu "vojska-vojsci" između naše dvije zemlje, uz zajedničku posvećenost miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu i širom Evrope - dodao je Murphy.

Današnjem događaju prisustvovao je i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez koji je kazao da je ovaj događaj plod dugogodišnje bilateralne saradnje između SAD-a i BiH.

- Ovo je bio jedan vid obuke gdje su naše Oružane snage bile na veoma visokom zadatku, i gdje su navodile najmodernije američke avione. Naše Oružane snage su pokazale da mogu izvršiti najsavremenije i najsloženije zadatke iz sfere NATO saveza - rekao je Helez.

Smatra da su "SAD naš ključni vanjskopolitički i vojni saveznik".

- Za ovu godinu imamo potpisanu bilateralnu saradnju i tu ima 101 događaj sličnog karaktera kao ovaj danas - dodao je Helez.

Dotakao se i pojedinih izjava u vezi sa današnjim događajem.

- Izjave pojedinih zvaničnika, to je za mene politikantstvo, nema veze sa realnošću. Svakim danom smo bliže NATO savezu, to ne može niko zaustaviti. Bosna i Hercegovina ima želju, siguran sam da više od tri četvrtine građana Bosne i Hercegovine želi u NATO savez - dodao je Helez.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je današnjem događaju iznad Sarajeva.

- Ovo predstavlja jednu nadoknadu za ono što Oružane snage nemaju. Oružane snage Bosne i Hercegovine nemaju avione, nemaju tzv. fiksna krila i dobro je znati da u određenim trenucima imate nekoga koga možete pozvati i može biti navođen od naših vojnika. Naravno, da ne bježimo i od toga, prelet ova dva strateška bombardera ima i političku poruku. Politička poruka jeste da su Sjedinjene Američke Države zapravo uvijek tu i da stoje iza Bosne i Hercegovine, što je, ako ćemo pošteno, u ovom trenutku i na ovom mjestu, dobro znati - poručio je Komšić.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnika Senad Mašović rekao je da smo danas imali priliku da vidimo jedan dio zajedničkih aktivnosti koje sprovode OSBiH sa vojskom SAD-a.

- Dugi niz godina OSBiH imaju izvanrednu kako bilateralnu tako i praktičnu 'vojska-vojsci' saradnju koja se odvija kroz različite vidove zajedničke saradnje, obuke, ali i zajedničkog učešća u mirovnim misijama širom svijeta. Danas ste imali priliku vidjeti da naši kontrolori i navigatori bliske zračne podrške zajedno sa pripadnicima specijalnih jedinica vojske iz SAD-a direktno vrše navođenje i upravljanje strateških bombardera - pojasnio je Mašović.

Bombarderi su preletjeli Sarajevo, ali će se ta dva bombardera B-1B, ukoliko dozvole vremenske prilike, moći vidjeti u cijeloj zemlji. Pored ovog događaja, letjelice će također učestvovati u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke zračne kontrole OSBiH i Specijalnih snaga vojske SAD-a.

Ovaj događaj prirodni je nastavak naprednih bilateralnih obuka na principu vojska-vojsci.

Bombarderi B-1B stacionirani su u bazi RAF Fairford, Ujedinjeno Kraljevstvo, u sklopu najnovijeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera (Bomber Task Force).

Misije u sklopu ove operacije omogućavaju vazduhoplovcima da kontinuirano provode hitne operacije širom svijeta s ciljem održavanja globalne stabilnosti i sigurnosti, istovremeno omogućavajući jedinicama da se upoznaju sa operacijama u raznim regionima.

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji od svih letjelica u Zrakoplovstvu može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila. Višenamjenski B-1B je okosnica američkih snaga za dalekometno djelovanje.

Sposoban je u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje u svijetu, bilo kada.

{$galerijaFotografija}

 

AA-20230530-31284906-31284892-BIH_AMERICKI_BOMBARDERI_B1B_LANCER_IZVRSILI_PRELET_IZNAD_SARAJEVA.jpg
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.