open-navfaktor-logo
search
Ćerimagić za Faktor
Analiza posjete: Odlaskom u Banju Luku Orban je pokazao kako on vidi BiH
Adnan Ćerimagić, istaknuti analitičar Evropske inicijative za stabilnost (ESI) za pitanja Zapadnog Balkana, analizirao je posjetu mađarskog premijera Viktora Orbana, koja je pored Sarajeva i Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uključivala i odlazak u Banju Luku na sastanak s predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.
23.06.2023. u 18:14
get url
text

- Posjeta je očigledno dio zapadnobalkanske turneje mađarskog premijera Orbana jer je ranije bio u Tirani, zatim u Beogradu, a potom i u Sarajevu i Banjoj Luci. Mogli smo vidjeti nastavak politike koju Orban ima prema Zapadnom Balkanu i BiH. On Srbiju smatra najvažnijom zemljom regiona, koja prva treba ući u Evropsku uniju, i zemlju prema kojoj se, kako on kaže, nepravedno odnose EU i Sjedinjene Američke Države. Tu politiku Orban prenosi i na BiH, kaže da podržava put u EU, ali smatra i da međunarodna zajednica treba biti manje uključena te da Zapad vodi nefer politiku prema Srbima - kaže Ćerimagić za Faktor.

On dodaje da Orban odlaskom u Banju Luku pokazuje kako on vidi BiH.

- On BiH vidi sastavljenu iz dva entiteta i tri naroda i u odnosu sa BiH smatra da treba razgovarati i sa Banjom Lukom, ali i predstavnicima sva tri naroda. Poruka je da BiH nije samo Sarajevo, odnosno Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH, nego da treba razgovarati i s političarima izvan Sarajeva - navodi Ćerimagić.

Adnan Ćerimagić (FOTO: @adicerimagic)

Na pitanje da li se na ovaj način ide na ruku onima koji pokušavaju da isključive nadležnosti države, poput vanjske politike, prenesu na RS, Ćerimagić kaže da Orban tvrdi da želi vidjeti stabilnost, ekonomski razvoj i EU integracije u BiH, ali se istovremeno, ne stavljajući fokus na Sarajevo, priklanja struji u EU i Evropi koja smatra da treba razgovarati sa predstavnicima sva tri naroda.

- Orban na vizuelnom političkom nivou jača one koji zagovaraju snažnije učešće nižih nivoa vlasti u procesu EU integracija, vanjskoj politici i na svaki drugi način - kaže Ćerimagić.

Ovako koncipirana posjeta može se protumačiti i kao podrška ruskim igračima na Balkanu, što Dodik svakako jeste, a Ćerimagić o tome kaže da je od invazije Ruske Federacije na Ukrajinu Mađarska zauzela specifičnu poziciju.

- Od invazije su mogućnosti Ruske Federacije za utjecaj na Balkanu opale, osim sastanaka i razmjene podataka obavještajnih službi. Budimpešta je, kao članica EU-a i NATO-a, bila bliska ruskim pozicijama i klijentima ruske mreže, a sada je, na neki način, preuzela vodstvo i postala primarni partner onima kojima je Moskva ranije bila najvažniji partner. To vidimo u Beogradu, gdje su se odnosi s Moskvom barem vizuelno promijenjeni i tu je Orban dodatno ojačao prisustvo, isto je tako s Dodikom i nekim drugim akterima. Kakva je trenutna veza Budimpešte i Moskve, teško je reći, zato što nemamo sve podatke, ali je jasno da je Orban preuzeo puno vidljiviju ulogu u mreži ljudi koji su nekada bili bisko vezani s Moskovom, ali im Moskva sada ne može konkretnije pomoći - zaključio je Ćerimagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.