open-navfaktor-logo
search
Krše zakon, a niko ne reaguje
Anes Podić iz Eko akcije: Ministar Bojan Bošnjak iz Naše stranke odobrio je novo uništavanje šume na Bjelašnici
AUTOR: M. Ču.
20.06.2024. u 20:24
get url
text
FOTO: Eko akcija
Bojan Bošnjak, kantonalni ministar Naše stranke u Vladi Kantona Sarajevo, ministar komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, odobrio je bez javne rasprave novo uništavanje šume na Bjelašnici i gradnju novih apartmana na Bjelašnici na području vodozaštitne zone glavnog izvorišta vode za Sarajevo, kažu iz Eko akcije. 
- Dosad su se često dešavale izmjene ministara zaštite okoliša i redovno pokušavamo imati sa njima sastanke. Vrlo brzo po imenovanju tražili smo sastanak sa ministrom Bošnjakom, sastanak je dogovoren, međutim, ministar se nije pojavio.
I to nam je zaista prvi put otkako postojimo, a to je 15 godina, gdje smo imali desetke, možda i stotine sastanaka sa ministrima na raznim nivoima, prvi put nam se desilo da ministar nije došao na zakazani sastanak, bez ijedne riječi obrazloženja. Poslao je dvoje državnih službenika iz jednog sektora s kojim zaista nismo željeli da razgovaramo jer ministar određuje politike - kazao je za Faktor Anes Podić iz Udruženja Eko akcija. 
Dokument koji je Eko akcija objavila na svom Facebook profilu
FOTO: Eko akcija
Kako navode iz Eko akcije, Stratešku procjenu utjecaja nove gradnje na Bjelašnici, bez koje nije bilo moguće nastaviti gradnju na Bjelašnici, koju su odbila tri prethodna ministra (SDA, NIP, SBiH) na kraju je odobrio ministar iz redova Naše stranke.
- Što se tiče ovog mišljenja, cijela ta procedura oko Strategijske procjene traje jako dugo, još od 2020. godine. Imali smo nekoliko verzija ove procjene. Ovo je posljednja. Ove prethodne su redovno išle na javni uvid i javnu raspravu. Dosad su tri ministra dala negativno mišljenje, ova verzija je prošla potpuno bez javne rasprave, što je kršenje federalnog zakona o zaštiti okoliša i mi smo uputili zahtjev Federalnom ministarstvu okoliša i turizma da ponište ovo mišljenje - naglasio je Podić. 
Ipak, novo krčenje šume u državnom vlasništvu na Bjelašnici, upozoravaju iz Eko akcije, sad uveliko traje jer se privremena mjera Ustavnog suda BiH kojom je stavljena van snage federalna uredba o krčenju šume ne odnosi i na Kanton Sarajevo.
- Na to skrštenih ruku gledaju inspekcije, gledaju ministarstva, gleda Vlada i niko ništa ne preduzima. Imali smo nedavno apelaciju Kemala Ademovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Ustavnom sudu, uputio je apelaciju u vezi s federalnom uredbom o prenamjeni šuma. I Ustavni sud je donio privremenu mjeru, ta uredba je stavljena van snage. Jer šume su državno vlasništvo.
Slična stvar na kantonalnom nivou se dešava non stop i nema nikakve reakcije naših političara, jer, nažalost, oni su jedini koji mogu takve apelacije podnijeti, tako da imamo duple aršine, imamo kao brigu o Federaciji jer ta odluka nažalost nema efekta na KS, jer KS ima vlastiti zakon o šumama kojim je definisana procedura u kojim kantonalni ministar odobrava krčenje šuma. Sva gradnja na Bjelašnici nastaje tako što bude iskrčena šuma iz zemljišta, promijeni se namjena iz šumsko u građevinsko. Sve to prolazi potpuno u muku jer šta je problem, sve naše stranke imaju neku građevinsku firmu koja vanredno zarađuje na gradnji apartmana na Bjelašnici - zaključio je Podić. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.