open-navfaktor-logo
search
70.000 domaćinstava
Anketari u KS vrše popis individualnih ložišta
Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo će od 7. juna do 15. augusta 2021. godine vršiti popisivanje svih vrsta čvrstih goriva i karakteristika ložišta, dimnjaka, te načina distribucije toplotne energije u domaćinstvima, kako bi se sagledalo stvarno stanje i utjecaj ovih izvora na zagađivanje zraka.
07.06.2021. u 16:02
get url
text

Kako navode iz Ministarstva u toku popisa planira se izvršiti anketiranje preko 70.000 objekata u svim dijelovima Kantona Sarajevo.

Kao konačan rezultat projekta, s ciljem unapređenja kvaliteta zraka i života u KS, bit će izrađen detaljan Akcioni plan sa mjerama, mehanizmima finansijskih podsticaja i rokovima za postupno ograničavanja korištenja uglja i čvrstih goriva u narednih 10 godina.

Stanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo se drastično pogoršava svake zime usljed povećanja potreba za proizvodnjom toplinske energije za grijanje, te je veliki broj individualnih ložišta na čvrsta goriva identifikovan kao primarni uzrok zagađenja zraka u KS. Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka nije moguće postići bez sistemskog i strateškog pristupa proizvodnji toplotne energije za grijanje, uvažavajući socijalnu kartu stanovništva.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, u saradnji sa UNDP-jem je započelo izradu Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo u periodu 2021–2031. godina.

Zbog nepostojanja potrebnih podataka za izradu Strategije, potrebno je prethodno izvršiti popis, te uspostaviti Registar svih individualnih ložišta u Kantonu Sarajevo.

Iz Ministarstva su uputili molbu građanima da izdvoje potrebno vrijeme i pruže podršku anketarima koji će provoditi popis, te na taj način daju svoj doprinos ovom, za sve nas, jako bitnom projektu, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.