open-navfaktor-logo
search
Izmjene Izbornog zakona
Apaurin za Schmidta i kupovina vremena: Dogovor iz Laktaša proveden na sjednici Doma naroda BiH
Za razliku od Zastupničkog doma koji ga je usvojio, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbio je danas da izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine budu usvajane po hitnom postupku, i ovaj zakon ide u redovnu proceduru, čime je postupljeno po dogovoru lidera vladajućih stranaka postignutom nedavno na privatnom imanju u Laktašima.
31.01.2024. u 15:05
get url
text

VEZANI TEKST - Izglasane SDA-ove izmjene Izbornog zakona BiH, "Trojka", HDZ i SNSD se razišli po ovom pitanju

Radi se o izmjenama i dopunama zakona koje je predložio Klub zastupnika SDA, a odnose se na poboljšanje integriteta izbora.

U Zastupničkom domu su ovaj prijedlog podržali i zastupnici stranaka "Trojke", koju čine SDP, Naša stranka i NiP, i koja sa HDZ-om i SNSD-om čini vladajuću koaliciju. 

No danas je Dragan Čović, lider HDZ-a i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, podsjetio da na dogovor iz Laktaša, postignut nakon sjednice Zastupničkog doma.

- Prijedlog koji želim iznijeti u ime kolega koji smo kao predstavnici pozicije dogovorili je da ovaj zakon uputimo u redovnu proceduru. Za to je puno razloga, jedan od novih pojavio se danas na sjednici Kolegija, kad smo imali dopis Tužilaštva BiH da se Parlamentarna skupština BiH očituje zašto nije provedena presuda Ustavnog suda. Tužilaštvo je pokrenulo proces protiv NN osoba da se utvrdi zašto nije provedeno. To se odnosi na predmet Ljubić za koji su mnogi tvrdili da je provedeno - rekao je Čović.

Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, kazao je da se čini da je sastanak u Laktašima kao jedan od ciljeva imao i to da se ne donese ovaj zakon "jer sam uvjeren da nekim od aktera ne odgovara da se detaljno uredi pitanje integriteta izbornog procesa".

- Problem je onih, prije svega stranaka "Trojke", što su bili tada naivni i pristali na taj dogovor. I što nisu skužili suštinu. Suština tog dogovora je da se izigra donošenje propisa koji se tiču integriteta izbornog procesa, jer se ne predlaže ni skraćena nego redovna procedura koja podrazumijeva rokove, vjerovatno ponovno aktiviranje drugog doma. Visoki predstavnik (Christian Schmidt) je pozvao subjekte da donesu zakon. Ako to ne urade domaći politički akteri, rekao je da će on nametnuti zakon. I sad se traži način kako da se potroši vrijeme i drži pod apaurinom visoki predstavnik ne bi li se nekako dobacilo do početka maja kada se proglašava vrijeme izbora za lokalne izbore, kada nije moguće mijenjati Izborni zakon - dodao je Džaferović.

Protiv hitnog postupka glasali su delegati iz SNSD-a i HDZ-a, te NiP-ov Kemal Ademović, a potom su protiv skraćenog postupka glasali delegati iz SNSD-a i HDZ-a. Ademović je bio za. Stoga ovaj zakon ide u redovnu proceduru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.