open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Arijana Memić nakon izlaganja glavne tužiteljice: Sabina Sarajlija, na kojoj ste Vi strani?
Arijana Memić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, nakon izlaganja Sabine Sarajlija, glavne tužiteljice Tužilaštva KS, kazala je da je ona tu prije svega kao sestra Dženana Memića. 
07.09.2021. u 22:48
get url
text

- To je uvijek bio moj jedini cilj i interes. Glasove koje sam dobila shvatila sam ozbiljno i sve svoje obaveze kao zastupnica izvršavam. Ipak ponavljam, ja sam ovdje kao sestra Dženana Memića i ovakve prilike da postavim pitanja i kažem u lice onima koji nas kao oštećenu porodicu ne primaju, odbijaju ili nam čak i odmažu. Ovakve prilike su razlog mog angažmana kao kantonalna zastupnica - kazala je Memić.

Ona se obratila glavnoj kantonalnoj tužiteljici. 

VEZANI TEKST - Sarajlija govorila o slučaju "Memić": Nakon obraćanja kritikovao je Feraget, glavna tužiteljica izašla iz sale

- Glavna kantonalna tužiteljice, meni ne treba vaše saosjećanje, jer pokazali ste za svih ovih godina da ga nemate. Meni treba da radite časno i pošteno posao za koji primate plaću. Jedva sam čekala da vam postavim pitanje, jer za razliku od ostalih koji su od početka u ovom našem slučaju, Vi ste došli kasnije i imali ste bezbroj prilika da zaustavite ovu farsu, da uradite pravi stvar. Međutim, Vi to niste željeli i na vama je zato još veća odgovornost. Možda smo mi pojedinima već dosadni sa ovom našom pričom, možda sam dosadna i što stalno pitam, ali mi samo tražimo istinu - istakla je.

Dodala je da ono što je najviše boljelo za sve ove godine je to što je Tužilaštvo sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić potrošilo šest mjeseci "tražeći jednu jedinu grešku u Dženanovom životu kako bi, gluho bilo, opravdali ovo što mu se desilo ili kako bi možda bilo da je zaslužio to što su mu uradili".

- Tražili su bilo šta čime bi mogli da pokvare uspomenu na njega, da je isprljaju, da im lakše bude podmetnuti to što su podmetali, ali nisu ništa našli jer nisu ni mogli naći ono čega nema. Pet i po godina poslije, niti jedne ruže riječi od bilo koga ko je Dženana zaista poznavao niste nigdje mpogli čuti. Moram istaći da je kod nas sistem taj koji ubija porodice, jer je sistem taj koji vam uzima snagu i zahtjeva od porodica da oni budu istražitelji, tužioci i na kraju i sudije - dodala je.

Memić je kazala i to da se ovdje ciljano išlo na to da se uzme vrijeme, "da se ubije i nas".

- Ali mi se nećemo umoriti i sve i da ne bude nas bit će oni koji su uz nas, bit će uvijek neko ko će se boriti za istinu i pravdu za Dženana. Odustati nećemo. Mi znamo šta smo imali, a šta smo izgubili - kazala je, između ostalog Memić. 

Ona je uputila i niz pitanja glavnoj tužiteljici: 

- Sabina Sarajlija, glavna kantonalna tužiteljice, evo ja Vas sada ovdje pitam, na kojoj ste Vi strani? To smo pitali i građane u cijeloj BiH. Jeste li na strani ubica i saučesnika ili ste na strani istine i pravde? Ako ste na strani istine i pravde, zašto je Vaš zamjenik Sead Kreštalica, koji je zastupao ovu optužnicu? Ili ste ipak na strani ubica i saučesnika, kao i Vaša prethodnica Dalida Burzić? Dali smo vam sto hiljada prilika da uradite kako zakon i moral nalaže, ali Vi to niste iskoristili. I zato Vas pitam, nakon svega ovoga što ste nam priredili, vašeg odlaska i povratka u ovu salu, da li Vi uopće, iskreno, smatrate da zaslužujete biti glavna tužiteljica Kantona Sarajevo? Je li stvarno smatrate da imate i kapacitet i kompetencije za tako odgovornu funkciju, a o kredibilitetu da i ne pričam - zaključila je Memić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.