open-navfaktor-logo
search
"Usporeni genocid u Bosni"
Arria: Ishod onoga što će se desiti u BiH određen je u januaru 1992. kada je nametnut embargo na naoružanje
Knjiga "Usporeni genocid u Bosni", autora Diega Arrie, koja je predstavljena danas u sarajevskoj Vijećnici, autentično je svjedočenje o politici Ujedinjenih nacija, posebno Sekretarijatu i Vijeću sigurnosti, UNPROFOR-u, UNHCR-u od 1992-1995. godine.
22.05.2023. u 21:02
get url
text

Promotori knjige, profesori Ejup Ganić, Smail Čekić i Lada Sadiković, kazali su da je Arria u knjizi iznio svoja razmišljanja o događajima u kojima je lično učestvovao, iskustva koja je doživio, a koja su ga potakla da digne glas, zauzme svoj stav, kao i lekcije koje je naučio.

Na 335 strana u 10 dijelova, sa fotodokumentacijom, Arria nudi uvode u međunarodnu politiku. Knjiga je relevantno svjedočenje o njegovoj borbi da se osigura da genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava ne bi i dalje razarali međunarodni poredak.

U svom obraćanju prisutnima Arria je kazao kako prije 30 godina nije mogao sanjati da će predočiti knjigu koja govori o jednoj od najvećih tragedija koja se desila na svijetu, kao rezultat i posljedica nedjelovanja međunarodne zajednice.

- Ova knjiga ima jednu vrijednost, a to je što je ona nezavisna, istinita, sa istinitim prikazom onoga u čemu sam ja sudjelovao, u čemu sam bio aktivan. Čuo sam da će biti mnogo knjiga o tragediji u BiH, ali niti jedna neće imati insajdera, onoga ko je bio iza zatvorenih vrata i koji će svjedočiti onome što se dešavalo – kazao je Arria.

Ishod onoga što će se desiti u BiH, dodao je, "određen je u januaru 1992. godine kada smo nametnuli embargo na naoružanje BiH".

Vrijednost knjige, istakao je Aria, je lično svjedočenje i ona se ne rukovodi nikakvim drugim interesom "osim da pokušam da poučim i animiram mlade ljude ove države da znaju svoju historiju, a to će im biti potrebno u budućnosti".

- Vjerujem da međunarodna zajednica, općenito govoreći, eskperimentiše u BiH. Ovdje rade ono što nisu pokušali nigdje drugdje. Ovdje je aparthejd nametnut i institucionaliziran od UN-a, uz blagoslov svih. Nema niti jedne države na svijetu koja danas ima visokog predstavnika koji je iznad svih institucija države. To znači da ovo nije slobodna država – istakao je Arria.

To znači, podcrtao je Arria, ovo je neokolonijalni sistem, jer je visoki predstavnik iznad svih "on može da mijenja i donosi zakone i mislim da je to uvreda historiji ove hrabre države i njenog naroda".

- Ovu državu, Bosnu, nije napravio Tito, kao što su mislili u UN-u, imate hiljadugodišnju historiju kojom trebate biti ponosni. Jevreji su nas naučili lekciji - nakon toliko godina oni i dalje pričaju o holokaustu i vi tako trebate pričati o Srebrenici – poručio je na krajuo Arria.

Na predstavljanju knjige "Usporeni genocid u Bosni" obratili su se i predstavnik člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović, a moderator je bio Emir Zlatar.

Osim u Sarajevu, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektuaaca organizira promociju knjige i u Srebrenici, Tuzli i Mostaru.

Diego Arria je bivši ambasador Venecuele u Ujedinjenim nacijama, predsjedavajući i član Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u periodu 1992-1993. godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.