open-navfaktor-logo
search
Poseban pohod
Asfaltira se dio trase Marša mira: Učesnici će u Liplju moći klanjati bajram-namaz
Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije godine izmijenjenih okolnosti zbog pandemije, ove godine vraća se u punom kapacitetu i s većim brojem učesnika.
27.05.2022. u 21:21
get url
text
Marš mira
Marš mira

- Odlučili smo da trasu Marša mira dovedemo u stanje koje će biti upotrebljivo i za putnički i teretni saobraćaj. Tako ćemo asfaltirati četiri dionice u dužini 3,5 kilometra, a četiri trase, u dužini oko tri kilometra, uredit ćemo i nasuti tako da i one budu upotrebljive za putnički i teretni saobraćaj - kaže predsjednik Pododbora "Marša mira 2022" Amir Kulaglić.

I po broju učesnika Marš mira će ove godini podsjećati na pretpandemijesko vrijeme.

- Očekujemo između četiri i pet hiljada učesnika iz Bosne i Hercegovine, bivše Jugoslavije, Evrope, a imamo zainteresirane grupe iz Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Turske, arapskih zemalja... - navodi Kulaglić.

Najveći dio trase je autentičan, odnosno odgovara putu koji je prošla kolona nakon napuštanja Srebrenice 11. jula 1995. godine.

- S obzirom na okolnosti u posljednje dvije godine trasa je bila malo skraćena i promijenjena, ali ove godine vraćamo se na uobičajeni put, kojim smo mi išli kada smo izlazili ka slobodnoj teritoriji 1995. godine - kaže Kulaglić.

Marš mira u čast ubijenih počinje 8. jula u Nezuku, a završava tri dana kasnije u Potočarima. Trasa Marša mira glasi: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar). Svakoga dana učesnici pješače oko 30 kilometara, po veoma zahtjevnom terenu.

Predviđeno je da prvo prenoćište 8. jula bude u Liplju, a posebnost ovogodišnjeg Marša je i to što drugi dan pada na Kurban-bajram.

- Ispred osnovne škole u Liplju 9. jula učesnici koji žele će klanjati rani sabah i bajram-namaz. Svi učesnici će ujutro imati kafu, sok i kolač, a istoga dana navečer u Mravinjcima imat ćemo večeru za sve učesnike prilagođenu obilježavanju Kurban-bajrama. Iako su epidemiološke mjere ublažene, mi ćemo se pripremiti da ispoštujemo sve preporuke zavoda za javno zdravstvo oba entiteta - kaže Kulaglić.

Marš mira završava u Potočarima 10. jula, a učesnici bi u Memorijalni centar trebali stići između 17 i 18 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.