open-navfaktor-logo
search
Podcast Stava
Asim Metiljević: Mediji su bili gori prema SDA i Bakiru nego prema Karadžiću
Publicist i urednik oštro je komentirao montirane procese Fadilu Novaliću i Abdulahu Skaki te otkrio pozadine ovih slučajeva
AUTOR: STAV
17.04.2024. u 17:58
get url
text
Asim Metiljević u podcastu lista Stav kojeg vodi glavni urednik Filip Mursel Begović
Asim Metiljević u podcastu lista Stav kojeg vodi glavni urednik Filip Mursel Begović
U podcastu lista "Stav", kojega vodi glavni urednik Filip Mursel Begović, gostovao je publicist i urednik Asim Metiljević.
Nesumnjivo jedan od bardova novinarstva u Bosni i Hercegovini, predstavlja uredničku instituciju koja se razvijala kroz prvi nezavisni i privatni medij "Slobodna Bosna".
Asim Metiljević je danas u penziji, no itekako prati domaću i svjetsku političku i ekonomsku scenu te mu oštro kritičko oko nije izgubilo na fokusu.
Po mnogočemu riječ je o prvorazrednom intervjuu, koji otkriva i razobličuje veliki broj aktuelnih događaja i onoga što im je pozadina.
Za Bosnu i Hercegovinu se često kaže da je Jugoslavija u malom iz čega se izvlači zaključak da će se i BiH raspasti kao što se raspala Jugoslavija.
Metiljević ima odgovor je li takav scenarij izgledan i prijeti li našoj zemlji novi rat te koliko je izgledno da BiH uđe u Evropsku uniju.
Asim Metiljević oštro komentira montirane procese Fadilu Novaliću i Abdulahu Skaki te otkriva pozadine ovih slučajeva.
Otkriva tajne o tihom ratu u SDP-u, a vraća se u prošlost i rasvjetljava vrlo zanimljive detalje o Dejtonu, strategiji Alije Izetbegovića, a to povezuje sa činjenicom da se Bosna i Hercegovina u današnje vrijeme ne razvija harmonično, odnosno da neki krajevi rapidno ekonomski zaostaju.
Zašto se to dešava i kako je moguće da Sarajevo plaća više PDV-a nego cijeli entitet RS?
Gost podcasta otkriva zašto se dio međunarodne zajednice okomio na SDA, do koje mjere su u "satanizaciji" SDA učestvovali sarajevski mediji i šta su bili rezultati ostrašćenih napada na tu stranku i njeno liderstvo.
Metiljeviću su evidentne velike pukotine unutar međunarodne zajednice, osobito između Amerike i Evrope, što mu je posebno interesantno.U tom kontekstu komentira razine prijateljstva Sjedinjenih Američkih Država i Turske prema BiH i Bošnjacima.
Metiljević odgovara od kada traje borba za "prvog među Bošnjacima" i šta su ustvari bile namjere Elmedina Konakovića kada je odlučio organizirati okupljanje bošnjačkih "lidera" u Sarajevu.
Metiljević ocjenjuje rad "Trojke" te naglašava do koje mjere su bili spremni na ustupke svojim koalicijskim partnerima iz srpske i hrvatske politike.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.