open-navfaktor-logo
search
Analiza stanja
Austrijski Der Standard: HDZ Hrvatske ima utjecaj u Schmidtovom uredu, vlast u BiH sastavili su Amerikanci
U posjetu Bosni i Hercegovini, kao dio delegacije iz Evropske unije, stigao je i premijer Hrvatske Andrej Plenković, čija se vlada godinama miješa u politiku susjedne BiH.
23.01.2024. u 13:49
get url
text

VEZANI TEKST - Priznanje iz EU-a: Schmidt suspendovao Ustav radi izbora Vlade FBiH; doveo u pitanje pravnu sigurnost

- Ovo uplitanje se događa prvenstveno putem hrvatske nacionalističke stranke HDZ, koja je na prošlim parlamentarnim izborima u BiH dobila 8,75 posto glasova, ali i putem svoje konzervativne sestrinske stranke HDZ u Hrvatskoj ima značajan utjecaj na bosanskohercegovačku politiku unutar EU, također i u uredu visokog predstavnika Christiana Schmidta - navodi se u tekstu Adelheid Wölfl u austrijskom listu Der Standard.

List podsjeća da je u domu separatističkog prokremaljskog političara Milorada Dodika, čija je stranka SNSD dio koalicije, prošle sedmice održan sastanak nakon kojeg je saopćeno da je napravljen značajan napredak u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona i da će to pitanje finalizirati u februaru.

- HDZ želi da se ubuduće čla Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda može birati samo iz  krugova nacionalističkih Hrvata. Šef hercegovačkog HDZ-a Dragan Čović predložio je u ponedjeljak da hrvatski kandidat za predsjednika države ubuduće mora biti prvi u najmanje tri od pet kantona u kojima žive Hrvati, odnosno u kojima je HDZ jak - ističe se u tekstu.

Dodik želi uništiti državu BiH i entitet Republika Srpska, koje je etnički očišćeno tokom rata i gdje se dogodio genocid nad Bošnjacima, pridružiti "velikoj Srbiji". Zato mu je zajedničko pravosuđe na državnom nivou trn u oku, podsjećaju Austrijanci.

VEZANI TEKST - "Kvalitetna saradnja za boljitak BiH": Schmidt sa Plenkovićem i Grlićem Radmanom u Zagrebu

- Ali Dodik je i protiv tehničkih mjera protiv izborne prevare koje bi Schmidt želio provesti. Dodika podržava HDZ, a indirektno EU, koja također ne želi da Schmidt interveniše. Jednu ulogu igra i činjenica da predstavnici EU na kancelariju visokog predstavnika vide konkurenciju. Unutar EU, pored Hrvatske, Mađarska je vrlo aktivna i na Balkanu.

Koliko je situacija krhka pokazuju i različite odluke u pogledu snabdijevanja gasom u zemlji. SAD i druge zapadne sile žele da Bosna i Hercegovina postane nezavisna od ruskog gasa. Zbog toga je pušten u rad priključak na gasovod koji prolazi kroz Albaniju i Hrvatsku i kojim se transportuje azerbejdžanski gas. Ali sadašnja vlast u BiH, koju su sastavili prvenstveno američke diplomate, još se nije odlučila za taj projekat, iako na to poziva čak i američki državni sekretar Antony Blinken, navodi se, između ostalog, u tekstu. 

 
 
 
 
 


 

 
 
 
 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.