open-navfaktor-logo
search
Karađoz-begova džamija
Bajram-namaz klanjan u 162 džamije i mesdžida Mostarskog muftijstva
Opstanak države i politička budućnost našeg naroda, nadalje je kazao, ne može nikada biti predmetom kalkulacija i političke trgovine zarad nekog sitnog dunjalučkog interesa i neke trenutne pozicije i probitka, poručio je mostarski muftija.
AUTOR: Autor: Fena
10.04.2024. u 08:48
get url
text
Bajram-namaz u Karađoz-begovoj džamiji
Bajram-namaz u Karađoz-begovoj džamiji
Centralna manifestacija klanjanja Bajram-namaza za područje Mostarskog muftijstva održana je u Karađoz-begovoj džamiji. Bajram-namaz na području Mostarskog muftijstva jutros je klanjan u 162 džamije i mesdžida.
U uvodnom dijelu hutbe mostarski muftija dr. Salem ef. Dedović je naveo niz duhovnih postignuća koje su vjernicima došle s ramazanskim postom, a koje imaju svoje primjetne manifestacione oblike u transcendentnom i pojavnom obliku, kao što su Božije zadovoljstvo, podrška i zaštita, jasno raspoznavanje istinu od laži, pravde od krivde, dobro od zla.
- Postom i svim drugim ramazanskim ibadetima nadilazili smo oporu svakodnevnicu života, opterećenu brojnim nemirima, učestalim konfliktima, sve većim strahovima, smutnjama i nepovjerenjem među ljudima. Ramazan nas je oslobađao od toga i izdizao u ljepše sfere u kojima smo osjećali smiraj, sklad i harmoniju kako u sebi tako i s okolinom koja nas okružuje - prokomentirao je.
Kao važno postignuće posta izdvojio je razvijenu svijest o pogubnosti grijehā koji čovjeka udaljava od Boga i narušava društveni sklad uspostavljen na temeljima morala i moralnih vrijednosti.
- Naše duše nadahnute su od Stvoritelja da streme pokornosti i predanosti, dakle islamu, i da razlučuju šta valja od onoga šta ne valja - kazao je.
Upozorio je na sve uočljivije opasnosti primjetnih civilizacijskih trendova i procesa isticanja materijalnih vrijednosti nad duhovnim u kojima ne manjka znanja i informacija, ali itekako manjka odgoja (edeba) i kulture.
- U ramazanskoj školi učili smo o brojnim odgojnim vrlinama, a ibadet posta nam je pokazivao kako da ih praktično usvojimo - podcrtao je, preporučivši vjernicima da insistiraju na stečenim osobinama sabura (strpljivosti), jasnom razlikovanju suštinu od forme, bitnog od nebitnog i zalaganju na prioritetima u odnosu na nevažne stvari.
Prepreke na tom putu, dodao je, su posvemašni egoizam i individualizam koji donose pustoš u ljudske živote i društvenu zajednicu.
- Ako se tome prepustimo postat ćemo robovi ispunjavanja vlastitih hedonističkih želja, usmjereni samo da svaku svoju želju i strast zadovoljimo, ne videći druge pored sebe, niti će nas zaokupljati misao da se preispitujemo i pitamo kakvi smo to prema drugima. Vjera svoju suštinu zaimaće tek u susretu i interakciji s onim bližnjim i s onim drugim -  rekao je muftija.
U argumentaciji iznesenih načela koristio je mišljenja zapadnih filozofa, islamskih učenjaka i pobožnih ljudi.
- Život prožimaju kušnje, borbe, nemiri, usponi i padovi. Kako god bilo, valja nam sačuvati pribranost, zrelost i mudrost. Niko nije imun na krize, nestabilnosti i slabosti. Za izgradnju društvene kohezije, snage i napretka, valja nam znati da nam treba povjerenje - kazao je muftija.
Salem ef. Dedović
FOTO: Fena
Bajram-namaz je imamio i okupljenim vjernicima održao bajramsku hutbu mostarski muftija dr. Salem ef. Dedović. U uvodnom dijelu hutbe muftija je naveo niz duhovnih postignuća koje su vjernicima došle s ramazanskim postom, a koje imaju svoje primjetne manifestacione oblike u transcendentnom i pojavnom obliku, kao što su Božije zadovoljstvo, podrška i zaštita, jasno raspoznavanje istinu od laži, pravde od krivde, dobro od zla.
Pozvao je vjernike da budu iskreni prema sebi i drugima tako što će ispunjavati preuzete obaveze i obećanja, a u skladu s osobnim mogućnostima i preuzimati obaveze.
- Nikako ne obećavati niti preuzimati ono što nije u našoj moći da ispunimo i izvršimo - upozorio je, ukazavši na pogubnost tih navika kod nekih ljudi kojima je povjereno da brinu o općim interesima i budućnosti države Bosne i Hercegovine.
Opstanak države i politička budućnost našeg naroda, nadalje je kazao, ne može nikada biti predmetom kalkulacija i političke trgovine zarad nekog sitnog dunjalučkog interesa i neke trenutne pozicije i probitka.
Na hutbi je prokomentirao i procese koji se vode u Mostaru oko, kako je naveo, preostalog dijela nekadašnjeg Lakišića vakufa.
- To je veliko pitanje. Ono nadilazi značaj same zgrade kao takve koju ćemo, ako Bog da, graditi i izgraditi na tome mjestu. To jeste pitanje naše vjerodostojnosti, dostojanstva i ravnopravnosti. I to jeste naše kolektivno, svebošnjačko pitanje i interes. To jeste borba za ostvarivanje prava i slobode, i nepristajanje da nam neko određuje mjeru slobode i prava onako kako on misli da nam je dovoljno. A to bi značilo da pristanemo biti i u Mostaru, našem glavnom vjerskom, kulturnom i političkom centru, narod od drugorazrednog značaja i pozicije. Ko to ne razumije i ne uviđa, ili ne želi uvidjeti, sasvim sigurno nikada ništa neće spoznati - poručio je muftija.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.